Υπό την απειλή δεύτερου κύματος κορωνοϊού η Ευρώπη - Εν μέσω τουριστικής περιόδου

Υπό την απειλή δεύτερου κύματος κορωνοϊού η Ευρώπη - Εν μέσω τουριστικής περιόδου Facebook Twitter
Η Γηραιά Ήπειρος προετοιμάζεται για δεύτερο κύμα κορωνοϊού - ΕΡΑ
0

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού καθώς οι νέες κατά τόπους εξάρσεις επαναφέρουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, σε μια συγκυρία όπου εκατομμύρια πολίτες ταξιδεύουν στην ήπειρο για τις θερινές διακοπές τους.

Η Καταλονία δεν αποκλείεται να επιβάλει εκ νέου μέτρα lockdown αν η νέα αύξηση κρουσμάτων δεν τεθεί υπό έλεγχο εντός δέκα ημερών. Ενώ η Γαλλία συνέστησε επιφυλακή μεταξύ των νέων της μετά την απότομη άνοδο μολύνσεων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα οι ισπανικές υγειονομικές αρχές αναγνώρισαν πως η χώρα ίσως βιώνει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων μετά την άρση του αυστηρού, τρίμηνου lockdown στα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, σήμερα η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας -περιοχή από τις σοβαρότερα πληγείσες από την αρχή της πανδημίας- τόνισε πως η κατάσταση μοιάζει με εκείνη πριν το πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτη.

 ε

Περίπου 8.000 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Καταλονία τις τελευταίες 14 μέρες -περιπου τα μισά που έχουν διαγνωστεί στη χώρα το ίδιο διάστημα.

Στη γειτονική Αραγόν που επίσης καταγράφει άνοδο στις μολύνσεις, καταγράφηκαν 738 νέα κρούσματα μόνο Παρασκευή και Σάββατο.

Πολλές από τις νέες μολύνσεις προέρχονται από μπαρ και κλαμπ. Ωστόσο, άλλες εστίες έχουν εντοπιστεί μεταξύ των εργατών στις καλλιέργειες εποχικών φρούτων και λαχανικών, των οποίων οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης καθιστούν δύσκολη την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο Μαρία Χοσέ Σιέρα, υποδιευθυντής του κέντρου έκτακτων υγειονομικών αναγκών στην Ισπανία, σημείωσε πως ο ιός τριπλασιάστηκε σε μόλις δύο εβδομάδες, από 8,76 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους στις 3 Ιουλίου σε 27,39/100.000 σήμερα.

Υπό την απειλή δεύτερου κύματος κορωνοϊού η Ευρώπη - Εν μέσω τουριστικής περιόδου Facebook Twitter
Κρίσιμη καμπή για την κρίση του κορωνοϊού θεωρούν τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές οι ειδικοί - ΕΡΑ

Γαλλία

Λίγο πιο βόρεια, στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους νέους να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας - κοινωνική αποστασιοποίηση, πλύσιμο χεριών, μάσκες, μεταξύ άλλων.

«Όταν διενεργούμε μαζικά τεστ, διαπιστώνουμε πολλούς νέους ασθενείς. Νεότερους απ' ότι στο προηγούμενο κύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολιβιέ Βεράν, συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε πολλούς νέους που μολύνθηκαν χωρίς να ξέρουν το πώς συνέβη. Ξεκάθαρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πολύ προσεκτικοί ενώ οι νεότεροι προσέχουν λιγότερο».

Κρίσιμη καμπή για την κρίση του κορωνοϊού χαρακτήρισε τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές ο Ζερόμ Μαρτί, γενικός γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης γιατρών.

«Τις επόμενες τρεις εβδομάδες όλα είναι επίφοβα γιατί μπαίνουμε σε επικίνδυνη περίοδο. Είναι η στιγμή που καταγράφεται η μεταλύτερη μετακίνηση και συγκέντρωση πληθυσμού. Υπάρχουν περιοχές που υπό κανονικές συνθήκες φιλοξενούν 10.000 κατοίκους και ξαφνικά γίνονται 60.000 ή 80.000. Από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να μεταφραστεί σε εκτόξευση του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Βέλγιο


Εν τω μεταξύ, η βελγική κυβέρνηση αναμένεται να ενισχύσει τους περιορισμούς για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, μετά την απότομη αύξηση του συνολικού αριθμού κρουσμάτων και την άνοδο κατά 500% από τη μια εβδομάδα στην άλλη των μολύνσεων στην Αμβέρσα.

Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας με επικεφαλής την πρωθυπουργό, Σόφι Βιλμές, θα συγκαλείται εκ νέου για να αποφασιστεί αν θα επιβληθούν τοπικά lockdown και μειωθεί ο αριθμός ατόμων στις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες» υπό την απειλή δεύτερου κύματος έξαρσης.

Όπως ανέφερε ο Μαρκ Βαν Ρανστ, μέλος της ειδικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, η σύσκεψη αυτή είναι η «πιο σημαντική από το Μάρτιο» οπότε και επιβλήθηκε πανεθνική καραντίνα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ισπανία και Βρετανία.

Η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή 6.100 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ να εκφράζει την ανησυχία του για την ολοένα και αυξούμενη τάση.

Εντός Σαββατοκύριακου, 500 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα στο Μάμινγκ της ανατολικής Βαυαρίας μετά τον εντοπισμό 170 εργατών σε καλλιέργειες κηπευτικών θετικών στον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Διεθνή / Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τη διάσωση 20 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι - Οργή στις αγροτικές πολιτείες, διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους
LIFO NEWSROOM
Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που διέπλευσε τον ωκεανό

Διεθνή / Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που περιέπλευσε τον ωκεανό

Μια μοναδική χειροποίητη σανίδα του σερφ, που χάθηκε το 2024 στην Τασμανία, διασχίζει 2.400 χλμ. μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της χάρη στην τύχη, στη θάλασσα και στη δύναμη των social media
LIFO NEWSROOM