Απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι τηρούν ριψοκίνδυνη στάση στην περιοχή με την Αθήνα να απαντά πως η Άγκυρα δεν έχει νομικά επιχειρήματα και υπονομεύει τη σταθερότητα.

 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

 

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της. Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

 

Ερντογάν: Δεν θα ανεχθούμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

 

Το πρωί, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Αθήνα και την Λευκωσία για «ριψοκίνδυνη» στάση στην Μεσόγειο, και προειδοποίησε πως οι κινήσεις των δύο χωρών εγκυμονούν κινδύνους «πρωτίστως για τις ίδιες».

 

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Όπως μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

 

Παράλληλα κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι επιχειρούν να επιβληθούν σε «ζώνες που δεν έχουν δικαιώματα».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr