Το YouTube ερευνά καταγγελίες για αυτόματη κατάργηση σχολίων που επικρίνουν το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα εν μέσω καταγγελιών λογοκρισίας.

 

Η εταιρεία είπε ότι το φιλτράρισμα φαίνεται να είναι «σφάλμα» λόγω μεγαλύτερης εξάρτησης από αυτοματοποιημένα συστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωναϊού, επειδή οι άνθρωποι που κάνουν τον έλεγχο έχουν σταλεί στο σπίτι.

 

Η έρευνα πυροδοτήθηκε από αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με καταγγελίες από τον επιχειρηματία τεχνολογίας Palmer Luckey. Άλλοι χρήστες του Twitter απάντησαν στο tweet του Luckey ότι και αυτοί πίστευαν ότι είχαν αφαιρεθεί τα σχόλιά τους για το κομμουνιστικό κόμμα.

 

Ο Luckey, ιδρυτής του ομίλου εικονικής πραγματικότητας Oculus, ο οποίος εργάζεται τώρα για μια εταιρεία τεχνολογίας άμυνας, έγραψε στο Twitter: «Το YouTube έχει διαγράψει κάθε σχόλιο που έκανα ποτέ για το Wumao, ένα τμήμα προπαγάνδας στο Διαδίκτυο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος» και είπε πως το φιλτράρισμα φαίνεται να είναι μια νέα πολιτική λογοκρισίας.

 

Τα σχόλια τράβηξαν την προσοχή του Ρεπουμπλικανικού γερουσιαστή Ted Cruz, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «πολύ ανησυχητικό». «Γιατί το Google / YouTube λογοκρίνει τους Αμερικανούς εκ μέρους του Κ.Κ.Κ.; Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ», έγραψε ο Cruz και ζήτησε από Υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει.

 

Το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, δήλωσε ότι δεν έκανε καμία αλλαγή πολιτικής και ότι τα φίλτρα του είχαν σχεδιαστεί για την κατάργηση μόνο «ανεπιθύμητων ή παρενοχλητικών σχολίων με ρητορική μίσους» από την πλατφόρμα. «Αυτό φαίνεται να είναι σφάλμα στα συστήματα  και ερευνούμε», δήλωσε εκπρόσωπος του YouTube. «Οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν ύποπτα ζητήματα για την αντιμετώπιση σφαλμάτων και να μας βοηθήσουν να κάνουμε βελτιώσεις προϊόντων».

 

Το YouTube δήλωσε τον Μάρτιο ότι αναμένεται να υπάρχει πολύ περισσότερο περιεχόμενο που θα αφαιρείται ως αποτέλεσμα της εξάρτησής του από τον μηχανικό έλεγχο αντί για συντονισμό από ανθρώπινο δυναμικό.