Υεμένη: Σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό

Υεμένη: Σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό Facebook Twitter
0

Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από «οξύ υποσιτισμό» στην Υεμένη, εξαιτίας «του φαύλου συνδυασμού» του πολέμου, της φτώχειας και της χολέρας, που έχει ωθήσει τη χώρα «στα πρόθυρα λιμού», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

 

Την προειδοποίηση αυτή έκανε μια υψηλόβαθμη αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Unicef, και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) έπειτα από τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Υεμένη, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και πλήττεται από μια επιδημία χολέρας που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.900 ανθρώπων, με καταγεγραμμένα 400.000 κρούσματα.

 

«Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, με περισσότερο από το 60% του πληθυσμού να μην γνωρίζει από πού θα προέλθει το επόμενό του γεύμα», επισημαίνουν οι διευθυντές του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους, του PAM Ντέβιντ Μπίζλεϊ και της Unicef Άντονι Λέικ σε κοινή τους ανακοίνωση.

 

«Σχεδόν το 80% των παιδιών στην Υεμένη έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», προσθέτουν, διευκρινίζοντας ότι «περίπου 2 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό».

 

«Ο υποσιτισμός καθιστά τα παιδιά πιο ευαίσθητα στη χολέρα και οι ασθένειες προκαλούν μεγαλύτερο υποσιτισμό: ένας φαύλος συνδυασμός», τονίζουν οι ειδικοί των τριών οργανώσεων που επισκέφθηκαν το Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, και τη Σανάα, πρωτεύουσα της Υεμένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι.

 

Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται ο κυβερνητικός στρατός, που στηρίζεται από έναν αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους σιίτες αντάρτες Χούτι που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και κατηγορούνται ότι στηρίζονται από το Ιράν.

 

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στα τέλη Απριλίου με το ξέσπασμα μιας επιδημίας χολέρας. Ως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφούν περισσότερα από 600.000 κρούσματα, όπως προειδοποιησε την Κυριακή η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), o πρόεδρος της οποίας Πέτερ Μάουρερ επίσης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Υεμένη.

 

Υπογραμμίζοντας ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια «μπορούν να επιβιώσουν αν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», ο ΠΟΥ, η Unicef και το PAM κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «να διπλασιάσει τις προσπάθειές της» ώστε να βοηθήσει την Υεμένη να «βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM