Ξεκίνησε η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»- Όλος ο τουρκικός στόλος σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Ξεκίνησε η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»- Όλος ο τουρκικός στόλος σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Ξεκίνησε η ναυτική στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση της σύγχρονης ιστορίας της γειτονικής χώρας.

Συνολικά θα συμμετάσχουν 102 πολεμικά πλοία τα οποία θα κινηθούν στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο (κοντά στην Κύπρο) και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναμένεται να παρακολουθήσει την άσκηση μέσα από φρεγάτα. Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου και τα τουρκικά πλοία αναμένεται να επισκεφθούν 41 λιμάνια.

Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης η οποία θα διεξαχθεί με πραγματικά πυρά. Παράλληλα ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς. Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.

Ξεκίνησε η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»- Όλος ο τουρκικός στόλος σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στόλο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκισερούν τόνισε: «Τις προάλλες ένας βουλευτής του CHP υπέβαλε στη Βουλή ερώτημα σχετικά με τις έρευνες τη Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την ερώτηση ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα θάψει στην Μεσόγειο 2 δις δολάρια με τις δραστηριότητες γεώτρησης της. Λέγοντας ότι δεν βρέθηκε καν ένας κουβάς πετρέλαιο έδειξε ότι δεν χωνεύει τις έρευνες της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.

«Η ερώτηση του CHP έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσε στον ελληνικό Τύπο για να εκφράσει την ενόχλησή του για τις έρευνες της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο ελληνικός Τύπος αμέσως εκμεταλλευόμενος αυτές τις δηλώσεις άρχισε να συκοφαντεί και να δυσφημεί τις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο». Αν αυτό δεν είναι γκάφα, τι είναι; Είναι προδοσία για την δική σου πατρίδα και το δικό σου λαό», ανέφερε.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ