Ο Edwin Hardeman, ο δεύτερος άνθρωπος που φτάνει σε δίκη μετά από αγωγή στη Monsanto σχετικά με τη γλυφοσάτη κατέθεσε την Τρίτη ότι χρησιμοποίησε το ζιζανιοκτόνο Roundup για σχεδόν τρεις δεκαετίες και προτού διαγνωστεί με καρκίνο.

 

Ο 70χρονος άνδρας από τη Σάντα Ρόζα, ισχυρίστηκε ότι η έκθεση του στο Roundup, ξεκίνησε από το 1986, όταν άρχισε να το εφαρμόζει για τον έλεγχο των ζιζανίων και πως τον οδήγησε να αναπτύξει λέμφωμα μη Hodgkin (NHL) που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Στο δικαστήριο την Τρίτη, ο Hardeman εξήγησε ότι όταν χρησιμοποίησε το Roundup, το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο του κόσμου, κατά καιρούς υπήρχε ποσότητα που έπεφτε επάνω του καθώς ψέκαζε για αρκετές ώρες την ημέρα.

 

Η υπόθεση του Hardeman θεωρείται σημαντική για εκατοντάδες άλλους ενάγοντες στις ΗΠΑ με παρόμοιες αξιώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικές διαφορές και πιθανές διευθετήσεις.

 

Η Monsanto, που τώρα ανήκει στη γερμανική φαρμακευτική εταιρία Bayer, αντιμετωπίζει περισσότερες από 9.000 παρόμοιες αγωγές στις ΗΠΑ.

 

Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται κομβική για το μέλλον των άλλων διεκδικήσεων καθώς αν το δικαστήριο καταδικάσει πάλι την Monsanto εκτιμάται πως θα υπάρξει και νέο, ακόμη μεγαλύτερο κύμα αγωγών.

 

Ξεκίνησε δίκη σταθμός για τη γλυφοσάτη, την Monsanto και τον καρκίνο
Edwin Hardeman, ο δεύτερος άνθρωπος που φτάνει σε δίκη μετά από αγωγή στη Monsanto σχετικά με τη γλυφοσάτη και το ζιζανιοκτόνο Roundup

 

Ο Hardeman είναι ο δεύτερος άνθρωπος που φέρνει επιτυχώς μια υπόθεση καρκίνου σε σχέση με το Roundup σε δίκη και ο πρώτος σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο.

 

Σε μια ιστορική ετυμηγορία τον περασμένο Αύγουστο, ο Dewayne Johnson που πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο, κατάφερε να πείσει το δικαστήριο να αποφασίσει υπέρ του και η Monsanto διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 289 εκατ. δολαρίων.

 

Η Bayer, η οποία άσκησε έφεση κατά της απόφασης για τον Johnson, κέρδισε μείωση της αποζημίωσης κατά 30% μετά την πρωτοποριακή ετυμηγορία.

 

Τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην υγεία είναι στο στόχαστρο πολλών ερευνών και χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν τη σειρά τους για δίκη.

 

Ο Hardeman είπε ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί το Roundup το 2012. Την ημέρα των Χριστουγέννων του 2015, ανακάλυψε έναν πρησμένο λεμφαδένα στο λαιμό του και το επόμενο έτος διαγνώστηκε επισήμως με το NHL, είπε.

 

Σε αντίθεση με τη δίκη του Johnson, η οποία συζήτησε ισχυρισμούς ότι η Monsanto εργάστηκε μυστικά για να καταστείλει την έρευνα εναντίον της και να παραπλανήσει τους καταναλωτές σχετικά με κινδύνους ασφάλειας, η σύντομη μαρτυρία του Hardeman αυτήν την εβδομάδα δεν περιείχε συζητήσεις για τη Monsanto.

 

 

Ο αμερικανός δικαστής της επαρχίας Vince Chhabria αποφάνθηκε πριν από την έναρξη της δίκης ότι οι ενάγοντες απαγορεύεται να συζητήσουν την επιρροή της Monsanto στις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές και την έρευνα για τον καρκίνο, περιορίζοντας τα επιχειρήματα σε επιστημονική μελέτη και ερωτήσεις σχετικά με το αν το Roundup προκάλεσε το NHL του Hardeman.

 

 

Οι δικηγόροι του Hardeman έχουν πει ότι αυτοί οι περιορισμοί πλήττουν σημαντικά την υπόθεσή τους.

 

Η Monsanto συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το Roundup είναι ασφαλές και σε αυτή την περίπτωση έχει υποδείξει ότι η ηπατίτιδα Γ του Hardeman μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία του καρκίνου του. Ο Hardeman κατέθεσε την Τρίτη ότι θεραπεύθηκε από την ηπατίτιδα του το 2006, πολύ πριν από τη διάγνωση του με NHL.