Τρεις εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 και πήγαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αναφορά των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που αποκάλυψε η Wall Street Journal.

 

Αυτή η άγνωστη έως τώρα αναφορά αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προκειμένου να γίνει πληρέστερη έρευνα για το αν ο κορωνοϊός «ξέφυγε» από εργαστήριο.

 

Στο «φως» έρχονται περισσότερες λεπτομέρειες σε σύγκριση με την αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε εκδοθεί τις τελευταίες ημέρες της διοίκησης Τραμπ. Εκείνη ανέφερε ότι αρκετοί ερευνητές στο εργαστήριο αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019 «με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με την Covid-19, όσο και με την κοινή εποχική γρίπη».

 

Η αποκάλυψη του αριθμού των ερευνητών, της χρονικής στιγμής που αρρώστησαν και των επισκέψεών τους σε νοσοκομείο έρχεται την παραμονή συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η επόμενη φάση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού.

 

Νυν και πρώην αξιωματούχοι, που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν του ερευνητές του Ινστιτούτου της Γουχάν, εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πόσο ισχυρές είναι οι αποδείξεις για την αποτίμηση.

 

Πηγή της WSJ ανέφερε ότι οι αποδείξεις παρασχέθηκαν από διεθνή εταίρο και πιθανόν είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα και επιπλέον υποστήριξη.

 

Άλλη πηγή περιέγραψε ως πιο σοβαρές τις πληροφορίες. «Οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από διάφορες πηγές εξαιρετικής ποιότητας. Ήταν πολύ ακριβείς. Αυτό που δεν λέει ακριβώς είναι το γιατί αρρώστησαν», είπε αναφερόμενος στους ερευνητές.

 

Ο Νοέμβριος του 2019 είναι περίπου ο μήνας που πολλοί επιδημιολόγοι και ιολόγοι πιστεύουν ότι άρχισε να κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στη Γουχάν, ενώ το Πεκίνο λέει ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν η περίπτωση άνδρα που αρρώστησε στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Το Ινστιτούτο της Γουχάν δεν έχει κοινοποιήσει μη επεξεργασμένα δεδομένα, καταγραφές ασφαλείας και αρχεία εργαστηρίων για την εκτεταμένη εργασία του για τους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες, τις οποίες πολλοί θεωρούν ότι είναι η πιο πιθανή πηγή προέλευσης του ιού.

 

Η Κίνα επανειλημμένα έχει αντικρούσει τη θεωρία ότι ο ιός «ξέφυγε» από ένα από τα εργαστήριά της. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επικαλέστηκε το συμπέρασμα της ομάδας υπό τον ΠΟΥ, έπειτα από επίσκεψη στο Ινστιτούτο της Γουχάν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το οποίο η διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη.

 

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο. Ανησυχούν πράγματι για τον εντοπισμό της πηγής ή προσπαθούν να στρέψουν αλλού την προσοχή;», συμπλήρωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

 

Η διοίκηση Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες πληροφορίες, αλλά επεσήμανε ότι όλες οι τεχνικά αξιόπιστες θεωρίες για την προέλευση της πανδημίας θα πρέπει να ερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διεθνείς ειδικούς.

 

«Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης εντός της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

 

«Δεν πρόκειται να προδικάσουμε μια συνεχιζόμενη έρευνα του ΠΟΥ για την πηγή του κορωνοϊού. Η πολιτική μας είναι ποτέ να μην σχολιάζουμε ζητήματα των υπηρεσιών πληροφοριών», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

 

Η Μάριον Κούπμανς, Δανή ιολόγος που μετείχε στην ομάδα του ΠΟΥ η οποία πήγε στη Γουχάν, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι κάποιοι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου είχαν ασθενήσει το φθινόπωρο του 2019, αλλά το απέδωσε σε συνήθη εποχική γρίπη. «Ήταν ίσως 1-2 άτομα, σίγουρα δεν είναι μεγάλο θέμα», είχε δηλώσει ακόμη.