'Very nice!': Το Καζακστάν υιοθέτησε την ατάκα του Μπόρατ για την τουριστική του καμπάνια

'Very nice!': Το Καζακστάν υιοθέτησε την ατάκα του Μπόρατ για την τουριστική του καμπάνια Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

«Very Nice!», η πιο αγαπημένη φράση του Μπόρατ, της διάσημης περσόνας που δημιούργησε ο Σάσα Μπάρον Κοέν, υιοθετήθηκε επισήμως από τις αρχές του Καζακστάν για τη νέα τουριστική καμπάνια της χώρας.  

Οι αρμόδιοι αποφάσισαν πως η ατάκα του κινηματογραφικού χαρακτήρα Μπόρα Σαγκντίγεφ «Πολύ Όμορφα!» περικλείει την τεράστια τουριστική δυναμική του έθνους «σε μία σύντομη φράση που εύκολα θυμάται κανείς».

Ο φανταστικός δημοσιογράφος βέβαια, παρουσιάζει την δήθεν πατρίδα του, το Καζακστάν, ως μία ομοφοβική χώρα, με μισογύνηδες και αντισημιτιστές, όπως έκανε και στο πρώτο φιλμ "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan". Στην ταινία του 2006, ο Κοέν είχε αλλάξει τους πρώτους στίχους του εθνικού ύμνου του Καζακστάν και στη θέση του πρωτότυπου «Ουρανός του χρυσού ήλιου, στέπα του χρυσού σπόρου», έγραψε «Το Καζακστάν είναι η σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο, όλες οι άλλες χώρες κυβερνώνται από μικρά κοριτσάκια». 

Παρά την κάθε άλλο παρά κολακευτική απεικόνιση, ο αντιπρόεδρος του γραφείου τουρισμού του Καζακστάν Kairat Sadvakassov δήλωσε στην Huffington ότι η φράση προσφέρει μια «τέλεια περιγραφή της τουριστικής δυναμικής του Καζακστάν». «Η φύση του Καζακστάν είναι πολύ ωραία, το φαγητό είναι πολύ ωραίο και, παρά τα αστεία του Μπόρατ για το αντίθετο, εδώ βρίσκονται κάποιοι από τους πιο ωραίους ανθρώπους στον κόσμο. Θα θέλαμε όλοι να επισκεφτούν το Καζακστάν από το 2021 και μετά, ώστε να διαπιστώσουν ότι η πατρίδα του Μπόρατ είναι πιο όμορφη από όσο έχουν ίσως ακούσει». 

Στα σποτάκια της νέας καμπάνιας, διάρκειας 12 δευτερολέπτων το καθένα, τουρίστες βαδίζουν κραδαίνοντας selfie sticks μονολογώντας «Πολύ όμορφα!», δοκιμάζουν γάλα αλόγου και αναφωνούν «Μμμ, αυτό είναι πραγματικά πολύ ωραίο», κοιτάζουν αρχιτεκτονήματα και επικροτούν «Ουάου, πολύ όμορφα» και, φυσικά, φωτογραφίζονται με ντόπιους που φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες. 

 

Βέβαια οι σχέσεις του Καζακστάν με τον Κοέν δεν ήταν τόσο ρόδινες. Μετά την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας, το 2006, η κυβέρνηση της χώρας είχε καταχωρίσει πληρωμένες διαφημίσεις σε αμερικανικές εφημερίδες διαψεύδοντας ορισμένους από τους ισχυρισμούς και τις περιγραφές της ταινίες.

Εκείνη η καμπάνια υπογράμμιζε ότι το Καζακστάν είναι ένα σύγχρονο, σταθερό και εξωστρεφές κράτος και είχε συμπέσει χρονικά με μία επίσκεψη του προέδρου της χώρας Nursultan Nazabayev στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν την επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM