Update: «Διακινδύνευσα τη ζωή μου, για να προστατεύσω τη δημοκρατία και την ελευθερία»

Update: «Διακινδύνευσα τη ζωή μου, για να προστατεύσω τη δημοκρατία και την ελευθερία» Facebook Twitter
1

Πριν από μία περίπου εβδομάδα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και ο βρετανικός Guardian προχώρησαν σε μια σειρά αποκαλύψεων αναφορικά με δύο μυστικά προγράμματα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) που σχετίζονταν με παρακολουθήσεις πολιτών.

Το πρώτο αφορούσε τη συλλογή δεδομένων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων από την εταιρεία Verizon, ενώ το δεύτερο, με την κωδική ονομασία PRISM, είχε ως πρώτο στόχο τις επικοινωνίες των χρηστών του web - εκτός  ΗΠΑ- σε εννέα μεγάλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη μου τη ζωή, επομένως τώρα δεν μου αρέσει καθόλου να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων», λέει μετά το σάλο που ξέσπασε ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, η «πηγή» των αποκαλύψεων, στην εφημερίδα Washington Post.

Ο Αμερικανός, πρώην τεχνικός υπάλληλος της CIA, έχει καταφύγει αυτή την εποχή στο Χονγκ Κονγκ, απ' όπου και ομολόγησε ότι είναι το «βαθύ λαρύγγι», προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον. Δεν πτοείται, όμως.  «Ξέρω ότι θα υποφέρω και θα πληρώσω ακριβά γι' αυτό που έκανα, ξέρω ότι ίσως κινδυνεύσει η ζωή μου και αυτή της οικογένειάς μου, όμως το έκανα για να προστατεύσω την ελευθερία όλων και την δημοκρατία», λέει στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν.

«Αντιλαμβάνομαι τη σπουδαία σημασία που έχουν οι πληροφορίες του κράτους, αλλά είμαι αντίθετος  σε οποιοδήποτε σύστημα παρακολούθησης».

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του, τόσο η NSA όσο και το FBI έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν δεδομένα από τους servers μεγάλων εταιρειών υπηρεσιών διαδικτύου, ελέγχοντας μηνύματα, e-mail, συνομιλίες chat και άλλα προσωπικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές του Χονγκ Κόνγκ, δεν επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται εκεί ο 29χρονος, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άσυλο στην Ισλανδία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια