WEEKEND

Unicef: Ένα μωρό γεννιέται νεκρό κάθε 16 δευτερόλεπτα- 2 εκατ. τον χρόνο σε όλο τον κόσμο

Unicef: Ένα μωρό γεννιέται νεκρό κάθε 16 δευτερόλεπτα- 2 εκατ. τον χρόνο σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
H Awa Sonta, σε νοσοκομείο στο Μάλι. Εξαιτίας επιπλοκών, το μωρό της γεννήθηκε νεκρό (Πηγή φωτό UNICEF)
0

Σχεδόν 2 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή ένα νεκρό μωρό κάθε 16 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση της Unicef.

Πρόκειται για σχεδόν το 1,4% των γεννήσεων το 2019 και πάνω από το 2% των γεννήσεων σε 27 χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη Unicef, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό. Πρόκειται είτε για έμβρυα που πέθαναν στη μήτρα, είτε για μωρά που πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η έκθεση καταγράφει θανάτους που σημειώθηκαν έπειτα από τουλάχιστον την 28η εβδομάδα της κύησης, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των δεδομένων κάθε χώρας. Αν και γίνονται βήματα προόδου- το 2000 είχαν γεννηθεί 2,9 εκατομμύρια νεκρά μωρά- αυτά όμως είναι αργά, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα τελευταία 20 χρόνια το ποσοστό αυτών των θανάτων μειωνόταν κατά 2,3% ανά έτος, ενώ την ίδια περίοδο η νεογνική θνησιμότητα (η θνησιμότητα των βρεφών κάτω του ενός μήνα) μειωνόταν κατά 2,9% κατ' έτος και αυτή των παιδιών ηλικίας ενός μήνα έως 5 ετών κατά 4,3%.

«Πέρα από την απώλεια ζωών, οι ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες είναι σοβαρές και διαρκούν για τις γυναίκες, τις οικογένειες και την κοινωνία», εξήγησε η Ενριέτα Φόρε γενική διευθύντρια της Unicef.

Οι φτωχές χώρες πλήττονται περισσότερο, ενώ τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων καταγράφονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.

Στον τοκετό το 40% των θανάτων

Κατά μέσο όρο το 40% των θανάτων αυτών επέρχεται στη διάρκεια του τοκετού, ένα ποσοστό που φτάνει στο 50% στην υποσαχάρια Αφρική και την κεντρική και νότια Ασία, ενώ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι 6%.

Οι αιτίες είναι διάφορες: οι θάνατοι μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις της μητέρας (αρτηριακή πίεση, διαβήτης, αιμορραγία, τραυματισμοί) ή να συνδέονται με το γεγονός ότι η κύηση ξεπέρασε τις 40 εβδομάδες ή ακόμη σε σοβαρή δυσμορφία του εμβρύου.

«Η πλειονότητα των γεννήσεων νεκρών μωρών μπορούν να αποφευχθούν αν υπάρχει ποιοτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, προσαρμοσμένη περιγεννητική φροντίδα ή εξειδικευμένο προσωπικό», επεσήμανε η Φόρε.

Η δυνατότητα να γίνει καισαρική τομή μπορεί επίσης να καθορίσει την τύχη ενός εμβρύου που αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ η αντιμετώπιση της υπέρτασης στις μητέρες και η πρόληψη της ελονοσίας ή η διάγνωση της σύφιλης μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αποτροπή γεννήσεων νεκρών μωρών.

Φόβος για επιδείνωση λόγω πανδημίας

Την ίδια ώρα όμως εκφράζονται φόβοι ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Αυτό μπορεί να συμβεί αρχικά εξαιτίας της μαζικής αύξησης της φτώχειας, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, εξήγησε ο Μαρκ Χέρεγουαλντ αναπληρωτής διευθυντής της Unicef.

«Η άλλη αιτία είναι η διακοπή στην παροχή υπηρεσιών υγείας, είτε επειδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ασχολείται με ασθενείς με κορωνοϊό, είτε επειδή οι άνθρωποι φοβούνται πολύ να μολυνθούν και δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή δεν ζητούν τη συμβουλή γιατρού», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

WEEKEND

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ