Unesco: Καταγγέλλει την ατιμωρησία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων

Unesco: Καταγγέλλει την ατιμωρησία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων Facebook Twitter
Unesco
0

Σχεδόν το 90% αυτών που ευθύνονται για τις δολοφονίες δημοσιογράφων που καταγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2018 στον κόσμο «δεν τιμωρήθηκαν», καταγγέλλει η Unesco σε ανακοίνωσή της.


Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, που καταγγέλλει αυτή την ατιμωρησία, 1.109 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Εξάλλου, τα εγκλήματα αυτά αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ 2014 και 2018 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η περιοχή των αραβικών κρατών ήταν η πιο φονική για τον Τύπο (30% των δολοφονιών παγκοσμίως), ακολουθεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (26%) καθώς και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (24%). Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, το Σάββατο.

«Φέτος η 2α Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων θα εστιάσει τους ντόπιους δημοσιογράφους. Με την εκστρατεία #KeepTruthAlive, στόχος είναι να αμφισβητηθεί η ιδέα ότι οι δολοφόνοι δρουν μόνο μακριά από τα μάτια του κόσμου και στοχεύουν κυρίως τους ξένους ανταποκριτές σε εμπόλεμη περιοχή», υπογραμμίζει η γενική διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ σε μήνυμά της για την ημέρα.

«Θα διαλευκανθούν υποθέσεις για τους ντόπιους δημοσιογράφους που δούλευαν πάνω σε θέματα διαφθοράς και πολιτικής εκτός καταστάσεων συγκρούσεων, που αντιπροσώπευσαν το 93% των θανάτων δημοσιογράφων την τελευταία δεκαετία», προσθέτει. «H Unesco καθιστά υπόλογους των πράξεών τους όλους αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους, όλους αυτούς που σκοτώνουν δημοσιογράφους και όλους αυτούς που δεν κάνουν τίποτα για να τεθεί τέλος σε αυτή τη βία. Ο θάνατος ενός δημοσιογράφου δεν θα πρέπει ποτέ να σφραγίζει το τέλος της αναζήτησης της αλήθειας», δήλωσε η Αζουλέ.

Σεμινάρια στο Μεξικό και στην Ουγκάντα, έκθεση σκίτσων Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που τιμά τη μνήμη των Γάλλων δημοσιογράφων Γκισλέν Ντιπόν και Κλοντ Βερλόν που δολοφονήθηκαν στο Μαλί στις 2 Νοεμβρίου 2013: τελετές μνήμης και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 20 χώρες. 

Η Unesco εργάζεται για την ασφάλεια των δημοσιογράφων μέσω του σχεδίου δράσης του ΟΗΕ για το θέμα αυτό και για το θέμα της ατιμωρησίας. Από τον Ιούλιο, η Unesco διευθύνει ένα νέο παγκόσμιο ταμείο προστασίας των ΜΜΕ, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βρετανίας και του Καναδά που ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν αντίστοιχα 3 εκατομμύρια στερλίνες σε πέντε χρόνια (σχεδόν 3,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ένα εκατομμύριο δολάρια Καναδά (765.000 δολάρια ΗΠΑ).

Το ταμείο αυτό αναμένεται να επιτρέψει την «ενίσχυση της νομικής προστασίας των επαγγελματιών των ΜΜΕ, τη συνέχιση του έργου δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί και τη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας όσων εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM