«Umaibo»: Το αγαπημένο σνακ της Ιαπωνίας «θύμα» του παγκόσμιου πληθωρισμού

«Umaibo»: Το αγαπημένο σνακ της Ιαπωνίας «θύμα» του παγκόσμιου πληθωρισμού Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Mainichi/Satoshi Hishida
0

Η τιμή ενός από τα αγαπημένα σνακ των Ιαπώνων αναμένεται να «εκτοξευθεί» κατά 20% για πρώτη φορά από την κυκλοφορία του, πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες. 

Το Umaibo -που στην κυριολεξία σημαίνει «νόστιμο μπαστουνάκι»- θα κοστίζει από 10, 12 γεν (περί τα 9 λεπτά του ευρώ)  από τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση. 

Η Yaokin, παρασκευάστρια εταιρεία του τραγανού καλαμποκένιου σνακ, αποδίδει την αύξηση στην άνοδο της τιμής του εισαγόμενου καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, την πρώτη από το 1979 οπότε και το πρώτο Umaibo βγήκε στην αγορά. 


Παρότι η αύξηση για τον καταναλωτή είναι μηδαμινή, είναι σημαντική συμβολικά για την «ανθεκτική στον πληθωρισμό» Ιαπωνία, όπου οι εταιρείες παραμένουν απρόθυμες να μετακυλήσουν τις αυξήσεις κόστους των πρώτων υλών στους καταναλωτές.

«Το Ουμάιμπο είχε την ίδια τιμή για τόσο καιρό, οπότε η αύξηση των δύο γεν είναι μεγάλο θέμα» επιβεβαιώνει η Νορίκο Έντα, 59χρονη κάτοικος Τόκιο.

«Κάπως θλιβερό» που οι συνέπειες του πληθωρισμού στην παγκόσμια αγορά επηρεάζουν τα φθηνότερα αντικείμενα, μεταξύ αυτών και τα σνακ των παιδιών», χαρακτήρισε την εξέλιξη η Ναόμι Χοσάκα, μια άλλη κάτοικο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. 

«Ζούμε ένα σημείο καμπής στην ιστορία» τουίταρε ο ροκ σταρ Ατσούσι Οσάγουα, του οποίου η μπάντα είχε εμπνευστεί από το σνακ και τη τιμή «θαύμα» σε τραγούδι του 2010. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MET GALA 2026 METG GALA ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ

Διεθνή / Met Gala 2026: Μήνυμα για μποϊκοτάζ της φετινής εκδήλωσης προβάλλεται στο ρετιρέ του Τζεφ Μπέζος στο Μανχάταν

Προβολές διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά του Τζεφ Μπέζος και της Amazon φώτισαν το πολυτελές του ρετιρέ και εμβληματικά κτίρια του Μανχάταν, στο πλαίσιο καμπάνιας ακτιβιστικής ομάδας που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία και ζητά μποϊκοτάζ του Met Gala
THE LIFO TEAM