Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχοι οι τρεις αστυνομικοί που βρίσκονταν στη σύλληψη- Δεν του έδωσαν βοήθεια

Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχοι οι τρεις αστυνομικοί που βρίσκονταν στη σύλληψη- Δεν του έδωσαν βοήθεια Facebook Twitter
EPA/ERIK S. LESSER
0

Οι τρεις πρώην αστυνομικοί που ήταν παρόντες στη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκαν ένοχοι από ομοσπονδιακό δικαστήριο επειδή δεν παρενέβησαν για να βοηθήσουν τον Αφροαμερικανό που πέθαινε μπροστά τους.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο κατέγραψαν με κινητά τους αυτόπτες μάρτυρες, είχε αποτελέσει αφορμή για τεράστιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο το καλοκαίρι του 2020.

Ο 36χρονος Του Θάο, ο 28χρονος Αλεξάντερ Κούενγκ και ο 38χρονος Τόμας Λέιν δικάζονταν στο Σεν Πολ, δίδυμη πόλη της Μινεάπολις όπου είχε εκτυλιχθεί η τραγωδία. Το σώμα ενόρκων, αφού συνεδρίασε επί δύο ημέρες, ανακοίνωσε την απόφασή του χθες, έπειτα από μια δίκη που διήρκησε ένα μήνα.

Ο ανιψιός του Τζορτζ Φλόιντ, Μπράντον Γουίλιαμς, χαρακτήρισε την απόφαση των ενόρκων «μικρή νίκη» και «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διότι «συχνά οι αστυνομικοί σκοτώνουν μαύρους άνδρες και γυναίκες, δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η απόφαση των ενόρκων στέλνει «ένα μήνυμα».

«Είναι μια καλή ημέρα για εμάς», όμως «δεν θα έρθει πίσω ο Τζορτζ», δήλωσε από την πλευρά του ο αδελφός του Φίλονιζ Φλόιντ.

Ο τέταρτος αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, είχε κριθεί ένοχος τον Ιούνιο για ανθρωποκτονία και είχε καταδικαστεί σε 22 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη. Αυτός ήταν που κράτησε επί σχεδόν εννέα λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020, προκαλώντας του ασφυξία.

Ο Κούενγκ βρισκόταν στην πλάτη του Φλόιντ και ο Λέιν του κρατούσε τα πόδια. Ο Θάο κρατούσε σε απόσταση τους περαστικούς.

Χθες οι τρεις πρώην αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι επειδή δεν προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον Αφροαμερικανό, ο οποίος ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι Θάο και Κούενγκ, που είναι ο ένας ασιατικής καταγωγής και ο άλλος Αφροαμερικανός, κρίθηκαν επίσης ένοχοι επειδή δεν παρενέβησαν για να αποτρέψουν τον Σόβιν να «ασκήσει παράλογη βία».

Ο Λέιν, που είχε προτείνει δύο φορές να γυρίσουν τον Φλόιντ στο πλάι, δεν αντιμετώπιζε αυτή την κατηγορία.

Η ποινή των τριών θα ανακοινωθεί αργότερα και μπορεί να φτάσει ως την ισόβια κάθειρξη, η οποία όμως ενδέχεται να ανατραπεί σε δεύτερο βαθμό. Μέχρι την ανακοίνωση της ποινής τους οι τρεις παραμένουν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης.

Εξάλλου οι τρεις άνδρες δικάζονται στη Μινεσότα για «συνέργεια σε ανθρωποκτονία», μια δίκη που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM