Τσελίκ για διπλωματικό «καβγά» Δένδια- Τσαβούσογλου: Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι διπλωματία

Τσελίκ για διπλωματικό «καβγά» Δένδια- Τσαβούσογλου: Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι διπλωματία Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Για «ασέβεια και μισαλλοδοξία» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας την ένταση που υπήρχε νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις Δένδια- Τσαβούσογλου.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τσελίκ ανέφερε πως «Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδος διπλωματίας.

»Η ασέβεια και ο διάλογος δεν στέκονται παράλληλα. Δεν υπάρχει διπλωματία όπου περιπλανάται ο φανατισμός».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στην Άγκυρα μετά τη συνάντησή τους, υπήρξε ένας διπλωματικός «καβγάς» μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε ευθέως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, μίλησε για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη και κάλεσε τον ομόλογό του να απέχει η Τουρκία από προκλητικές διατυπώσεις.

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας» συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλώντας την εκ νέου αντίδραση του Νίκου Δένδια. «Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης», είπε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για τουρκική μειονότητα. «Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων» πρόσθεσε. 

«Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι». 

Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες. «Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας» πρόσθεσε.

«Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου» απάντησε ο Νίκος Δένδιας. «Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το ’30. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM