Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα παραμείνει για 3 μήνες στην περιοχή - «Αιτία πολέμου» τα 12 μίλια

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα παραμείνει για 3 μήνες στην περιοχή - «Αιτία πολέμου» τα 12 μίλια Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την παραμονή του ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα ακόμη τρίμηνο προανήγγειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ χαρακτήρισε ως «αιτία πολέμου» την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια. 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε στο τουρκικό κανάλι «A Haber» ανέφερε ότι το ερευνητικό - σεισμογραφικό σκάφος ORUC REIS θα παραμείνει στην περιοχή για 90 ημέρες υπογραμμίζοντας ότι οι Navtex θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα δε με το CNNTurk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να φτάσουν τα 12 μίλια στο Αιγαίο, η απόφαση που έλαβε η Συνέλευση μας πριν από χρόνια ισχύει ακόμα. Αυτή είναι αιτία πολέμου».

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;». Παράλληλα κατηγόρησε την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια», ενώ δεν έκρυψε και την οργή του για το μέτωπο Παρισίου – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο Φουάτ Οκτάι. 

Οι δηλώσεις των Οκτάι και Τσαβούσογλου έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τις επιλογές για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM