Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα παραμείνει για 3 μήνες στην περιοχή - «Αιτία πολέμου» τα 12 μίλια

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα παραμείνει για 3 μήνες στην περιοχή - «Αιτία πολέμου» τα 12 μίλια Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την παραμονή του ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα ακόμη τρίμηνο προανήγγειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ χαρακτήρισε ως «αιτία πολέμου» την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια. 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε στο τουρκικό κανάλι «A Haber» ανέφερε ότι το ερευνητικό - σεισμογραφικό σκάφος ORUC REIS θα παραμείνει στην περιοχή για 90 ημέρες υπογραμμίζοντας ότι οι Navtex θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα δε με το CNNTurk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να φτάσουν τα 12 μίλια στο Αιγαίο, η απόφαση που έλαβε η Συνέλευση μας πριν από χρόνια ισχύει ακόμα. Αυτή είναι αιτία πολέμου».

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;». Παράλληλα κατηγόρησε την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια», ενώ δεν έκρυψε και την οργή του για το μέτωπο Παρισίου – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο Φουάτ Οκτάι. 

Οι δηλώσεις των Οκτάι και Τσαβούσογλου έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τις επιλογές για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM