Τσαβούσογλου για διερευνητικές: Η σημαία μας κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και όλοι συνεργάζονται

Τσαβούσογλου για διερευνητικές: Η σημαία μας κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και όλοι συνεργάζονται Facebook Twitter
EPA
0

Νέα πυρά κατά της Αθήνας εξαπέλυσε εμμέσως η Άγκυρα, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ότι προχώρησε σε διερευνητικές επαφές όταν είδε τη σημαία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον πρώτο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας να έχει ολοκληρωθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε «εμπρηστικές» δηλώσεις, δίνοντας τη δική του εξήγηση -ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας- για τον διάλογο που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο μιλήσαμε για δίκαιο διαμοιρασμό και πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την 'ΤΔΒΚ'. Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Αλλά είπαν 'όχι' στη δημιουργία ξεχωριστής διοίκησης και το αρνήθηκαν η 'Κυπριακή Διοίκηση' και η Ελλάδα και είπαν είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει. Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο πεδίο και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του σε συνέδριο του Κόμματός του στην Αττάλεια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως εδώ και χρόνια η Τουρκία επιχειρούσε να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως είπε «πρόσφατα επέλεξαν τη γλώσσα των απειλών, αλλά εμείς την απορρίψαμε. Mε τα βήματα που κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο, τον Δεκέμβριο το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα εργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις».

Η «εμπρηστική» τοποθέτηση του κ. Τσαβούσογλου έχει έντονο «άρωμα» εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η Αγκυρα ενόψει και των διερευνητικών επαφών και έως και λίγες ώρες πριν από την έναρξη αυτών, είχε σταδιακά αποσύρει όλα της τα ερευνητικά πλοία όπως και τα γεωτρύπανά της από την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απομάκρυνση των πλοίων μπορεί επισήμως να έγινε λόγω καιρικών συνθηκών, συντηρήσεων και αλλαγής πληρωμάτων ή αλλαγής σχεδίων ερευνών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή κανένα τουρκικό πλοίο δεν βρίσκεται σε σημεία που να δημιουργούν εντάσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Γιατί CIA και άλλοι δεν το πίστεψαν ποτέ

Διεθνή / Τουρκία: Αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν 8 χρόνια μετά - Γιατί η CIA δεν το πίστεψε ποτέ

Από το 2016 συνολικά 705.172 Τούρκοι κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν - Το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν όσα χρειαζόταν για να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία του και άλλαξε την Τουρκία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ