Tρουντό: Οι Φιλιππινέζοι εξτρεμιστές σκότωσαν Καναδό όμηρο

Tρουντό: Οι Φιλιππινέζοι εξτρεμιστές σκότωσαν Καναδό όμηρο Facebook Twitter
O Ρόμπερτ Χόλ (αριστερά) στα χέρια των τρομοκρατών μαζί με τον Τζον Ρίζντελ που αποκεφαλίστηκε από τους εξτρεμιστές τον Απρίλιο
0

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα πως έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ο Καναδός όμηρος Ρόμπερτ Χολ εκτελέσθηκε από τους Φιλιππινέζους εξτρεμιστές της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

«Με βαθιά λύπη όλα με οδηγούν να πιστέψω ότι ένας Καναδός πολίτης, ο Ρόμπερτ Χολ, που κρατείται όμηρος στης Φιλιππίνες (...), σκοτώθηκε από τους απαγωγείς του», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό.

Είναι ο δεύτερος Καναδός όμηρος που σκοτώνεται από την Αμπού Σαγιάφ, μετά τον αποκεφαλισμό στις 25 Απριλίου του Τζον Ρίντσντελ. Οι δύο Καναδοί είχαν απαχθεί μαζί με τον Νορβηγό Κγιάρταν Σέκινγκσταντ και τη Φιλιππινέζα σύντροφο του Ρόμπερτ Χολ στο τουριστικό νησί Σαμάλ, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις περιοχές όπου δρα η Αμπου Σαγιάφ.

Ο Καναδάς βρίσκεται σε στενή επαφή με τη φιλιππινέζικη κυβέρνηση «για να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Ρόμπερτ Χολ, όλα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι δυστυχώς σωστές» δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του.

«Ο Καναδάς θεωρεί την τρομοκρατική οργάνωση που τον συνέλαβε όμηρο πλήρως υπεύθυνη για τον παράλογο αυτόν φόνο που διαπράχθηκε εν ψυχρώ», πρόσθεσε ο Τζάστιν Τριντό.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, πολλοί αρχηγοί της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είχε ζητήσει στα μέσα Μαΐου λύτρα 600 εκατ. πέσος (11,4 εκατ. ευρώ) θέτοντας τελεσίγραφο τεσσάρων εβδομάδων. Η απαίτηση αυτή είχε διατυπωθεί από τους ομήρους Ρόμπερτ Χολ και Κγιάρταν Σέκινγκσταντ σ' ένα βίντεο που τους έδειχνε να φορούν πορτοκαλί στολές μέσα στη ζούγκλα, περικυκλωμένους από κουκουλοφόρους και ένοπλους άνδρες.

Μετά τον αποκεφαλισμό του Τζον Ρίντσντελ, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα πληρωθούν ποτέ λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων.

«Η κυβέρνηση του Καναδά δεν θα καταβάλλει και δεν μπορεί να καταβάλλει λύτρα σε αντάλλαγμα για ομήρους σε τρομοκρατικές οργανώσεις», διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ο Τριντό.

Η Αμπού Σαγιάφ τρομοκρατεί της νότιες Φιλιππίνες από τη δεκαετία του 1990 με επιθέσεις, απαγωγές και αποκεφαλισμούς. Έχει εξειδικευτεί σε απαγωγές για λύτρα και αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται για ένα «ιδεολογικό» κίνημα, αλλά έχει στόχο τα χρήματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM