Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία

Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία Facebook Twitter
Μια από τις σοκαριστικές φωτογραφίες εκείνης της βραδιάς που χαράχτηκε στη μνήμη της Γαλλίας
1

Η Γαλλία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 με μια πορεία που ένωσε, από το Σταντ ντε Φρανς έως το Μπατακλάν, τα έξι σημεία των επιθέσεων των τζιχαντιστών, των πιο φονικών στη χώρα.

130 νεκροί και 350 τραυματίες βύθισαν σε πένθος, αλλά και τρόμο τη Γαλλία και όλη την Ευρώπη.

Εκείνο το βράδυ, εννέα άνδρες επιτέθηκαν γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, στο Σεν Ντενί, και στην πρωτεύουσα, σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων και στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

Η πορεία μνήμης ξεκίνησε  σήεμρα από το Σταντ ντε Φρανς, βόρεια του Παρισιού, όπου ανατινάχθηκαν οι τρεις πρώτοι τζιχαντιστές σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς.

Παρουσία τοπικών εκλεγμένων και θυμάτων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, συνοδευόμενοι από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό στάθηκαν για λίγο προσοχή προτού χαιρετήσουν την οικογένεια του Μανουέλ Ντιάζ, του μοναδικού νεκρού εκείνης της πρώτης επίθεσης.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ήταν επίσης παρών στις εκδηλώσεις «ως ένδειξη της πολύς ισχυρής φιλίας που ενώνει τις δύο πόλεις και της αμοιβαίας αλληλεγγύης τους απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η δημαρχία του Παρισιού, καθώς η αγγλική πρωτεύουσα έχει πληγεί επίσης από πολλές επιθέσεις το 2017 και το 2018.

Η πομπή «ένωσε» στη συνέχεια τους εξωτερικούς χώρους των παρισινών μπαρ και εστιατορίων που τέθηκαν στο στόχαστρο των πυροβολισμών, από τους οποίους 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: το Carillon και το Petit Cambodge, τη Bonne Biere, το Comptoir Voltaire και την Belle equipe.

Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία Facebook Twitter

Η πορεία κατέληξε μπροστά στο Μπατακλάν, την αίθουσα συναυλιών στο 11ο διαμέρισμα, εμβληματικό εκείνης της πολυαίμακτης νύχτας.

Πριν από την εναπόθεση μπουκέτων, αναγνώστηκαν τα ονόματα των «90 ζωών που θερίστηκαν σε αυτά τα σημεία» ενώπιον πολλών μελών της κυβέρνησης (Φιλίπ, Καστανέρ, Μπελουμπέ, Γκριβό...), αστυνομικών, διασωστών, θυμάτων, συγγενών θυμάτων και πολλών εκατοντάδων ανωνύμων που συγκεντρώθηκαν σε ατμόσφαιρα βαριάς σιωπής.

Στις 14:30 ξεκίνησε αναμνηστική τελετή μπροστά στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος που διοργάνωσαν οι οργανώσεις των θυμάτων Life for Paris και 13onze.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν είναι παρών στις τελετές. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε εκλεγεί μερικούς μήνες νωρίτερα, και ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ είχαν αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων κάνοντας την ίδια διαδρομή.

Η ημέρα θα τελειώσει με την επίσημη απονομή ενός «εθνικού μεταλλίου αναγνώρισης στα θύματα της τρομοκρατίας», που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2016, στα θύματα των επιθέσεων του Νοεμβρίου, στο Ματινιόν, στην κατοικία του πρωθυπουργού.

Ορισμένα θύματα αναμένουν από τότε την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας που μπορεί να διεξαχθεί το 2020. Παρά την πιθανή απουσία εκείνων που έδωσαν τις εντολές για τις επιθέσεις, η ομάδα των κατηγορουμένων θα περιλαμβάνει μέλη του πυρήνα που συμμετείχαν στην προετοιμασία των επιθέσεων και το μοναδικό εν ζωή μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών, τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που κρατείται στο Φλερί-Μεροζίς, νότια του Παρισιού.

Είχε μεταφέρει τους τρεις καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς τη νύχτα των επιθέσεων προτού εγκαταλείψει μια ζώνη με εκρηκτικά, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επρόκειτο κι εκείνος να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας.

Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία Facebook Twitter
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είχα ένα συνάδελφο, οργανωμένο στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, που εκείνο το βράδυ είχε πει το τρομερό "Μπατακλάειν Μάειν!" και καπάκι άρχισε την ανάλυση με μια υποβόσκουσα χαιρεκακία. Πως ο καπιταλισμός "θα πέσει από μέσα", πως αυτά είναι "τα πρώτα σημάδια", πως "για τα παιδιά στη Συρία δε σας νοιάζει" και άλλα πολλά "ναι μεν, αλλά". Έτσι που τον άκουγα περίμενα ότι κάποια στιγμή θα πετάξει και κανένα "ο καιρός γαρ εγγύς" να μας αποτελειώσει.