Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία

Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία Facebook Twitter
Μια από τις σοκαριστικές φωτογραφίες εκείνης της βραδιάς που χαράχτηκε στη μνήμη της Γαλλίας
1

Η Γαλλία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 με μια πορεία που ένωσε, από το Σταντ ντε Φρανς έως το Μπατακλάν, τα έξι σημεία των επιθέσεων των τζιχαντιστών, των πιο φονικών στη χώρα.

130 νεκροί και 350 τραυματίες βύθισαν σε πένθος, αλλά και τρόμο τη Γαλλία και όλη την Ευρώπη.

Εκείνο το βράδυ, εννέα άνδρες επιτέθηκαν γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, στο Σεν Ντενί, και στην πρωτεύουσα, σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων και στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

Η πορεία μνήμης ξεκίνησε  σήεμρα από το Σταντ ντε Φρανς, βόρεια του Παρισιού, όπου ανατινάχθηκαν οι τρεις πρώτοι τζιχαντιστές σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς.

Παρουσία τοπικών εκλεγμένων και θυμάτων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, συνοδευόμενοι από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό στάθηκαν για λίγο προσοχή προτού χαιρετήσουν την οικογένεια του Μανουέλ Ντιάζ, του μοναδικού νεκρού εκείνης της πρώτης επίθεσης.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ήταν επίσης παρών στις εκδηλώσεις «ως ένδειξη της πολύς ισχυρής φιλίας που ενώνει τις δύο πόλεις και της αμοιβαίας αλληλεγγύης τους απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η δημαρχία του Παρισιού, καθώς η αγγλική πρωτεύουσα έχει πληγεί επίσης από πολλές επιθέσεις το 2017 και το 2018.

Η πομπή «ένωσε» στη συνέχεια τους εξωτερικούς χώρους των παρισινών μπαρ και εστιατορίων που τέθηκαν στο στόχαστρο των πυροβολισμών, από τους οποίους 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: το Carillon και το Petit Cambodge, τη Bonne Biere, το Comptoir Voltaire και την Belle equipe.

Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία Facebook Twitter

Η πορεία κατέληξε μπροστά στο Μπατακλάν, την αίθουσα συναυλιών στο 11ο διαμέρισμα, εμβληματικό εκείνης της πολυαίμακτης νύχτας.

Πριν από την εναπόθεση μπουκέτων, αναγνώστηκαν τα ονόματα των «90 ζωών που θερίστηκαν σε αυτά τα σημεία» ενώπιον πολλών μελών της κυβέρνησης (Φιλίπ, Καστανέρ, Μπελουμπέ, Γκριβό...), αστυνομικών, διασωστών, θυμάτων, συγγενών θυμάτων και πολλών εκατοντάδων ανωνύμων που συγκεντρώθηκαν σε ατμόσφαιρα βαριάς σιωπής.

Στις 14:30 ξεκίνησε αναμνηστική τελετή μπροστά στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος που διοργάνωσαν οι οργανώσεις των θυμάτων Life for Paris και 13onze.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν είναι παρών στις τελετές. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε εκλεγεί μερικούς μήνες νωρίτερα, και ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ είχαν αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων κάνοντας την ίδια διαδρομή.

Η ημέρα θα τελειώσει με την επίσημη απονομή ενός «εθνικού μεταλλίου αναγνώρισης στα θύματα της τρομοκρατίας», που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2016, στα θύματα των επιθέσεων του Νοεμβρίου, στο Ματινιόν, στην κατοικία του πρωθυπουργού.

Ορισμένα θύματα αναμένουν από τότε την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας που μπορεί να διεξαχθεί το 2020. Παρά την πιθανή απουσία εκείνων που έδωσαν τις εντολές για τις επιθέσεις, η ομάδα των κατηγορουμένων θα περιλαμβάνει μέλη του πυρήνα που συμμετείχαν στην προετοιμασία των επιθέσεων και το μοναδικό εν ζωή μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών, τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που κρατείται στο Φλερί-Μεροζίς, νότια του Παρισιού.

Είχε μεταφέρει τους τρεις καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς τη νύχτα των επιθέσεων προτού εγκαταλείψει μια ζώνη με εκρηκτικά, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επρόκειτο κι εκείνος να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας.

Τρία χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν, τη φονικότερη στη Γαλλία Facebook Twitter
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Ζόχραν Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είχα ένα συνάδελφο, οργανωμένο στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, που εκείνο το βράδυ είχε πει το τρομερό "Μπατακλάειν Μάειν!" και καπάκι άρχισε την ανάλυση με μια υποβόσκουσα χαιρεκακία. Πως ο καπιταλισμός "θα πέσει από μέσα", πως αυτά είναι "τα πρώτα σημάδια", πως "για τα παιδιά στη Συρία δε σας νοιάζει" και άλλα πολλά "ναι μεν, αλλά". Έτσι που τον άκουγα περίμενα ότι κάποια στιγμή θα πετάξει και κανένα "ο καιρός γαρ εγγύς" να μας αποτελειώσει.