Σε τρανσοφοβικό παραλήρημα επιδόθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που επιτέθηκε ξανά στον δυτικό φιλελευθερισμό, επικρίνοντας σφοδρά μεταξύ άλλων την πρόοδο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα ομοφυλόφιλων και transgender. 

 

Μάλιστα, μιλώντας σε ετήσιο συνέδριο στο Σότσι, δήλωσε ότι η ιδέα πως τα παιδιά «διδάσκονται ότι ένα αγόρι μπορεί να γίνει κορίτσι και το αντίστροφο» είναι εξοργιστική και «στα πρόθυρα του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας». 

 

Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των transgender απαιτούν να μπει ένα τέλος «σε βασικά πράγματα, όπως η μητέρα, ο πατέρας, η οικογένεια ή οι διαφορές των φύλων», σύμφωνα με την Washington Post. 

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ακολουθεί τις δικές της «πνευματικές αξίες και ιστορικές παραδόσεις», αποφεύγοντας τις «κοινωνικοπολιτισμικές αναταραχές» στη Δύση. 

 

Κάποιοι Δυτικοί πιστεύουν ότι «η επιθετική διαγραφή ολόκληρων σελίδων της δικής τους ιστορίας, η αντιστροφή διακρίσεων, σε βάρος της πλειοψηφίας για το συμφέρον μειονοτήτων… συνιστά κίνηση προς τη δημόσια ανανέωση», είπε ο Πούτιν. «Είναι δικαίωμά τους, αλλά τους ζητάμε να μείνουν μακριά από το σπίτι μας. Έχουμε διαφορετική άποψη», συμπλήρωσε. 

 

Ο Βλαντιμίρ είναι ηγέτης μίας χώρας για την οποία έχουν υπάρξει πολλές αξιόπιστες αναφορές για βασανισμό και φυλάκιση ομοφυλόφιλων ανδρών, σημειώνει η Washington Post. Το 2013, υπέγραψε νόμο «κατά της γκέι προπαγάνδας», ο οποίος σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκάλεσε αύξηση της εχθρότητας προς τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες και το έκανε ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση των παιδιών σε πληροφορίες για «μη παραδοσιακές» σχέσεις». 

 

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα βαθιές στα σχολεία, όπου κάποιοι Ρώσοι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν τους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους «σύμπτωμα της διαστροφής που εισάγεται από τη δυτική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική», σύμφωνα με την οργάνωση. 

 

Οι νέοι δηλώσεις του Πούτιν αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες συσπείρωσης των «σκληροπυρηνικών συντηρητικών και υποστηρικτών των παραδοσιακών αξιών», σχολίασε η Τατιάνα Στανοβάγια, επικεφαλής του R. Politik, ενός think tank της Μόσχας. 

 

«Αυτό το ιδεολογικό αφήγημα, που γίνεται ολοένα πιο επίσημο και ξεκάθαρο, είναι η βασική βοήθεια για καταστολές, πολύ πιο ισχυρό από την όποια εκλογική διαδικασία», συμπλήρωσε. 

 

Ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει ότι «υποστηρίζει αξίες που δεν θα διχάσουν την κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν χάος», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός για ρωσικά ζητήματα στο Australian National University. 

 

«Από τη μία, είναι ένα ενωτικό μήνυμα. Από την άλλη πλήττει τις transgender και γκέι κοινότητες, που η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο», συμπλήρωσε.