Ορισμένοι μίλησαν για «τραγωδία», άλλοι για «καταστροφή", για κάποιους ήταν «η νίκη της οργής» και η «ρεβάνς» των απλών ανθρώπων, όμως ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του διακρίνει πάνω απ' όλα στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον θρίαμβο του λαϊκισμού και την ανάδειξη ενός απρόβλεπτου προέδρου.
«Η νίκη της οργής» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κάνοντας λόγο για μια νίκη που «θα ενδυναμώσει τα κινήματα και τους λαϊκιστές ηγέτες σε όλον τον κόσμο». Όσο για την υπόσχεσή του να «αποδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της», η εφημερίδα την θεωρεί ως «ένδειξη υποχώρησης και απομονωτισμού».
«Τραμποκάλυψη» είναι το λογοπαίγνιο που επέλεξε η αριστερή εφημερίδα Liberation. «Ας μην γελιόμαστε: η πρώτη δύναμη στον κόσμο βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροδεξιάς. Οι μισοί Αμερικανοί ψήφισαν, με πλήρη συνείδηση, έναν ρατσιστή, ψεύτη, σεξιστή, χυδαίο, μνησίκακο υποψήφιο (...) Αυτή η εκλογή είναι άλλη μια προειδοποίηση για εκείνους που πιστεύουν ότι η Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία το 2017», στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Από την πλευρά της, η δεξιά εφημερίδα Le Figaro βλέπει στην «αμερικανική οργή» που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία «τη μεγάλη εξαδέλφη των ευρωπαϊκών εξεγέρσεων. Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν θα διαλυθεί όπως ο σκοτεινιασμένος ουρανός το βράδυ μιας μάχης. Ούτε στη μια όχθη του Ατλαντικού, ούτε στην άλλη», συνεχίζει.
Στη Γερμανία, η Sudduetsche Zeitung θρηνεί για "η χειρότερη δυνατή καταστροφή (...) το αδιανόητο που έγινε πραγματικότητα.
«Ο αμερικανικός λαός βυθίστηκε στην άβυσσο. Ο επόμενος πρόεδρος είναι ένας δογματικός και ασταθής άνθρωπος, ένα σεξουαλικό αρπακτικό και αιώνιος ψεύτης. Είναι ικανός για όλα», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η λαϊκιστική Daily Mail ωστόσο χαιρετίζει τη "ρεβάνς" που πήραν οι απλοί άνθρωποι και «τον εξευτελισμό της Χίλαρι, των δημοσκόπων και των ελίτ των επιχειρήσεων και του θεάματος.».
Στην Ιταλία, η La Stampa είναι λιγότερο απαισιόδοξη. Υπό τον τίτλο «Τραμπ, ένας τυφώνας οργής και δυσαρέσκειας», εκτιμά ότι «η νίκη του Τραμπ επιβεβαιώνει τη ζωτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας που είναι ικανή να μεταμορφώνεται συνέχεια" μολονότι προκαλεί "ένα χείμαρρο αβεβαιότητας» επειδή ο νικητής είναι θεωρείται απρόβλεπτος». «Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι συνέβη αυτή τη νύχτα: ο λαός της εξέγερσης χτυπά τις πόρτες μας», συνεχίζει το άρθρο.
Στην Αυστραλία, ο οικονομικός αναλυτής των εφημερίδων του ομίλου Fairfax Media προβλέπει μια «ασυνήθιστη οικονομική αστάθεια» και τον κίνδυνο «να αποσταθεροποιήσει ο Τραμπ τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνοντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ της».
Στις ΗΠΑ, οι μεγάλες εφημερίδες επισημαίνουν την ήττα των πολιτικών και μιντιακών ελίτ. «Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τρεις λέξεις που ήταν αδιανόητες για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς» γράφει η New York Times παραδεχόμενη «ένα εξευτελιστικό πλήγμα για τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσκόπους και τη δημοκρατική ελίτ».
Η Washington Post βλέπει μια νίκη «των ψηφοφόρων της υπαίθρου και των κατεστραμμένων βιομηχανικών ζωνών που θεωρούν ότι η πολιτική ελίτ τους εγκατέλειψε». Εκφράζει όμως την ελπίδα ότι «ο κ. Τραμπ θα είναι καλύτερος πρόεδρος απ' όσο πιστεύαμε» και ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί θα τον εμποδίσουν «να απελάσει χιλιάδες ανθρώπους, να σκίσει τις εμπορικές συμφωνίες, να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου (...) και να σαμποτάρει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», όπως είχε δεσμευτεί στην προεκλογική εκστρατεία του.
Τέλος, το περιοδικό New Yorker, υπό τον τίτλο «Μια αμερικανική τραγωδία», υπογραμμίζει ότι η νίκη του Τραμπ «ενώ ήταν γνωστός ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός του», υποδηλώνει ότι και άλλοι συμμερίζονται αυτά τα συναισθήματα.