«Τραμποκάλυψη» - Ο διεθνής τύπος σχολιάζει τον Τραμπ και διχάζεται

«Τραμποκάλυψη» - Ο διεθνής τύπος σχολιάζει τον Τραμπ και διχάζεται Facebook Twitter
0

Ορισμένοι μίλησαν για «τραγωδία», άλλοι για «καταστροφή", για κάποιους ήταν «η νίκη της οργής» και η «ρεβάνς» των απλών ανθρώπων, όμως ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του διακρίνει πάνω απ' όλα στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον θρίαμβο του λαϊκισμού και την ανάδειξη ενός απρόβλεπτου προέδρου.


«Η νίκη της οργής» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κάνοντας λόγο για μια νίκη που «θα ενδυναμώσει τα κινήματα και τους λαϊκιστές ηγέτες σε όλον τον κόσμο». Όσο για την υπόσχεσή του να «αποδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της», η εφημερίδα την θεωρεί ως «ένδειξη υποχώρησης και απομονωτισμού».


«Τραμποκάλυψη» είναι το λογοπαίγνιο που επέλεξε η αριστερή εφημερίδα Liberation. «Ας μην γελιόμαστε: η πρώτη δύναμη στον κόσμο βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροδεξιάς. Οι μισοί Αμερικανοί ψήφισαν, με πλήρη συνείδηση, έναν ρατσιστή, ψεύτη, σεξιστή, χυδαίο, μνησίκακο υποψήφιο (...) Αυτή η εκλογή είναι άλλη μια προειδοποίηση για εκείνους που πιστεύουν ότι η Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία το 2017», στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει η εφημερίδα.


Από την πλευρά της, η δεξιά εφημερίδα Le Figaro βλέπει στην «αμερικανική οργή» που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία «τη μεγάλη εξαδέλφη των ευρωπαϊκών εξεγέρσεων. Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν θα διαλυθεί όπως ο σκοτεινιασμένος ουρανός το βράδυ μιας μάχης. Ούτε στη μια όχθη του Ατλαντικού, ούτε στην άλλη», συνεχίζει.


Στη Γερμανία, η Sudduetsche Zeitung θρηνεί για "η χειρότερη δυνατή καταστροφή (...) το αδιανόητο που έγινε πραγματικότητα.

«Τραμποκάλυψη» - Ο διεθνής τύπος σχολιάζει τον Τραμπ και διχάζεται Facebook Twitter


«Ο αμερικανικός λαός βυθίστηκε στην άβυσσο. Ο επόμενος πρόεδρος είναι ένας δογματικός και ασταθής άνθρωπος, ένα σεξουαλικό αρπακτικό και αιώνιος ψεύτης. Είναι ικανός για όλα», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Η λαϊκιστική Daily Mail ωστόσο χαιρετίζει τη "ρεβάνς" που πήραν οι απλοί άνθρωποι και «τον εξευτελισμό της Χίλαρι, των δημοσκόπων και των ελίτ των επιχειρήσεων και του θεάματος.».


Στην Ιταλία, η La Stampa είναι λιγότερο απαισιόδοξη. Υπό τον τίτλο «Τραμπ, ένας τυφώνας οργής και δυσαρέσκειας», εκτιμά ότι «η νίκη του Τραμπ επιβεβαιώνει τη ζωτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας που είναι ικανή να μεταμορφώνεται συνέχεια" μολονότι προκαλεί "ένα χείμαρρο αβεβαιότητας» επειδή ο νικητής είναι θεωρείται απρόβλεπτος». «Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι συνέβη αυτή τη νύχτα: ο λαός της εξέγερσης χτυπά τις πόρτες μας», συνεχίζει το άρθρο.


Στην Αυστραλία, ο οικονομικός αναλυτής των εφημερίδων του ομίλου Fairfax Media προβλέπει μια «ασυνήθιστη οικονομική αστάθεια» και τον κίνδυνο «να αποσταθεροποιήσει ο Τραμπ τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνοντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ της».

«Τραμποκάλυψη» - Ο διεθνής τύπος σχολιάζει τον Τραμπ και διχάζεται Facebook Twitter


Στις ΗΠΑ, οι μεγάλες εφημερίδες επισημαίνουν την ήττα των πολιτικών και μιντιακών ελίτ. «Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τρεις λέξεις που ήταν αδιανόητες για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς» γράφει η New York Times παραδεχόμενη «ένα εξευτελιστικό πλήγμα για τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσκόπους και τη δημοκρατική ελίτ».


Η Washington Post βλέπει μια νίκη «των ψηφοφόρων της υπαίθρου και των κατεστραμμένων βιομηχανικών ζωνών που θεωρούν ότι η πολιτική ελίτ τους εγκατέλειψε». Εκφράζει όμως την ελπίδα ότι «ο κ. Τραμπ θα είναι καλύτερος πρόεδρος απ' όσο πιστεύαμε» και ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί θα τον εμποδίσουν «να απελάσει χιλιάδες ανθρώπους, να σκίσει τις εμπορικές συμφωνίες, να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου (...) και να σαμποτάρει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», όπως είχε δεσμευτεί στην προεκλογική εκστρατεία του.

«Τραμποκάλυψη» - Ο διεθνής τύπος σχολιάζει τον Τραμπ και διχάζεται Facebook Twitter


Τέλος, το περιοδικό New Yorker, υπό τον τίτλο «Μια αμερικανική τραγωδία», υπογραμμίζει ότι η νίκη του Τραμπ «ενώ ήταν γνωστός ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός του», υποδηλώνει ότι και άλλοι συμμερίζονται αυτά τα συναισθήματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM