No.1

Τραμπ: Σε κίνδυνο οι εμπορικές συμφωνίες με ΕΕ και άλλες χώρες

Ντόναλντ Τραμπ: «Οι εμπορικές συμφωνίες μπορεί να ακυρωθούν, εάν οι δασμοί κριθούν παράνομοι» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να ακυρώσουν εμπορικές συμφωνίες που έχουν συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μεταξύ άλλων, εάν χάσουν μια υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με τη νομιμότητα των δασμών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην αρχή μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Πολωνίας Καρόλ Ναβρότσκι, ο Τραμπ είπε ότι η κυβέρνησή του ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει απόφαση αμερικανικού εφετείου της περασμένης εβδομάδας, που έκρινε πολλούς από τους δασμούς του παράνομους.

Το να χάσουμε την υπόθεση, τόνισε, θα έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ φτωχότερες και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εμπορικές συμφωνίες που συνάφθησαν τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η κυβέρνησή του θα επικρατήσει.

«Η χώρα μας έχει την ευκαιρία να γίνει απίστευτα πλούσια ξανά. Θα μπορούσε όμως να γίνει και απίστευτα φτωχή ξανά. Αν δεν κερδίσουμε αυτή την υπόθεση, η χώρα μας θα υποφέρει πάρα πολύ, πάρα πολύ», είπε.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι η επιβολή δασμών στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους είχε ανοίξει τον δρόμο για εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και άλλους, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ άλλες βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

«Κάναμε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου μας πληρώνουν σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, και ξέρετε τι; Είναι χαρούμενοι. Έχει τελειώσει. Αυτές οι συμφωνίες έχουν όλες ολοκληρωθεί», είπε. «Υποθέτω ότι θα πρέπει να τις ακυρώσουμε».

Τα σχόλια του Τραμπ ήταν η πρώτη ένδειξη ότι οι εμπορικές συμφωνίες που συνήφθησαν με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους θα μπορούσαν να ακυρωθούν, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αφήσει να ισχύσει η απόφαση της Παρασκευής.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM