Τραμπ για Γάζα: Ίσως εντός 24 ωρών έχουμε την απάντηση Χαμάς για την εκεχειρία

Τραμπ για Γάζα: Ίσως εντός 24 ωρών έχουμε την απάντηση Χαμάς για την εκεχειρία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση εντός των επόμενων 24 ωρών σχετικά με το αν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει αποδεχθεί την «τελική πρόταση» για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Τραμπ ανέφερε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας, συζητώντας το ενδεχόμενο ένταξης και άλλων κρατών στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τις συμφωνίες εξομάλυνσης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε αραβικές χώρες και το Ισραήλ, που προωθήθηκαν κατά την πρώτη του προεδρική θητεία.

Την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ συμφώνησε με τους όρους μιας νέας εκεχειρίας διάρκειας 60 ημερών με τη Χαμάς, στη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την οριστική λήξη του πολέμου.

Ερωτηθείς αν η Χαμάς έχει αποδεχθεί τους όρους αυτούς, το βράδυ της Πέμπτης στην Αμερική, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε τι θα γίνει, θα γνωρίζουμε τις επόμενες 24 ώρες».

Στο μεταξύ, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωσε την Πέμπτη ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ζήτησε διαβεβαιώσεις πως η πρόταση πράγματι θα οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, επεσήμαναν πως ορισμένες λεπτομέρειες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δίμηνη εκεχειρία κατέρρευσε τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ επανεκκίνησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και πάλι στις Συμφωνίες του Αβραάμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων με αφορμή χθεσινά ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων που έκαναν λόγο για συνάντησή του με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, στον Λευκό Οίκο.

«Ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήσαμε», σχολίασε. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πολλοί ακόμη θα ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM