Τουρκία: Προφυλακίστηκαν ο αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και άλλοι δύο ακτιβιστές

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν ο αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και άλλοι δύο ακτιβιστές Facebook Twitter
O Ερόλ Εντέρογλου.
0

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κάλεσε σήμερα να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και δεκατεσσεράμισι ετών στον αντιπρόσωπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) στην Τουρκία, τον Ερόλ Εντέρογλου, καθώς και σε άλλους δύο ακτιβιστές, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις και διατάχθηκε να προφυλακιστούν τη Δευτέρα διότι πήραν μέρος σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς μια εφημερίδα που υπερασπίζεται την κουρδική υπόθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.


Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον Εντέρογλου, δημοσιογράφο με διπλή -γαλλική και τουρκική- υπηκοότητα, όπως επίσης και τον Αχμέτ Νεσίν και την Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, δύο διανοούμενους, για «υποκίνηση μίσους» και «προπαγάνδα» υπέρ των ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).


Το Ντογάν μετέδωσε πως ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να επιβληθεί ποινή 14,5 ετών κάθειρξης σε βάρος των κατηγορουμένων. Εάν η πρόταση του εισαγγελέα γίνει αποδεκτή, θα οριστεί η ημερομηνία για την έναρξη της δίκης τους.


Ο Νεσίν είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, ενώ η Φιντζαντζί -πανεπιστημιακός, καθηγήτρια ιατροδικαστικής- είναι η πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV).


Οι τρεις ακτιβιστές είχαν αναλάβει συμβολικά τον Μάιο διαδοχικά τον ρόλο του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Özgür Gündem, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών κι έχει αναγκαστεί πολλές φορές να αναστείλει την έκδοσή της.


Οι συλλήψεις τους προκάλεσαν μια χιονοστιβάδα διαμαρτυριών εντός της Τουρκίας και στο εξωτερικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι «αντίκεινται στη δέσμευση της Τουρκίας να τηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου».


Η RSF, καταγγέλλοντας «μια μαύρη ημέρα για τον Τύπο» στην Τουρκία τη Δευτέρα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές μέσω του Διαδικτύου όπου ανήρτησε μια αίτηση να απελευθερωθούν χωρίς κανέναν όρο τα τρία πρόσωπα αυτά. Ήδη νωρίτερα σήμερα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 11.500 υπογραφές.


Η Τουρκία καταλαμβάνει την 151η θέση (επί συνόλου 180 χωρών) στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM