Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών

Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών Facebook Twitter
0

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών εξέδωσαν τη Δευτάρα οι τουρκικές αρχές, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ και ένας πρώην σύμβουλος του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Καμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Καμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους χθες πως η Τουρκία ζει σε καθεστώς δικτατορίας και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αντιτίθεται στην κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση μιας πορείας διαμαρτυρίας που είχε ξεκινήσει από την Άγκυρα πριν από 25 ημέρες και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι τώρα 42 μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του πανεπιστημίου Μεντένιγετ, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, μετέδωσε το Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οκτώ από τους 72 εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων ο γνωστός ακαδημαϊκός Κοράι Τσαλισκάν, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν εθελοντικά ως σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με αξιωματούχο του CHP.

Οι υπόλοιποι 64 εργάζονται στο πανεπιστήμιο Μεντένιγετ, 19 από τους οποίους είναι καθηγητές της ιατρικής σχολής, σύμφωνα με το Anadolu.

Όλοι θεωρούνται ύποπτοι ως χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστών και στρατιωτικών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της καταστολής υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία επιβλήθηκε λίγο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την πορεία των 450 χλμ. όταν ο συνάδελφός του Ενίς Μπερμπέρογλου έγινε ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε στο πλαίσιο της καταστολής, αφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η Τουρκία κατευθύνεται εδώ και χρόνια προς τον απολυταρχισμό, μια διαδικασία που όπως λένε επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η καταστολή και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές στην ασφάλεια. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM