Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών

Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών Facebook Twitter
0

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών εξέδωσαν τη Δευτάρα οι τουρκικές αρχές, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ και ένας πρώην σύμβουλος του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Καμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Καμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους χθες πως η Τουρκία ζει σε καθεστώς δικτατορίας και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αντιτίθεται στην κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση μιας πορείας διαμαρτυρίας που είχε ξεκινήσει από την Άγκυρα πριν από 25 ημέρες και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι τώρα 42 μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του πανεπιστημίου Μεντένιγετ, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, μετέδωσε το Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οκτώ από τους 72 εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων ο γνωστός ακαδημαϊκός Κοράι Τσαλισκάν, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν εθελοντικά ως σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με αξιωματούχο του CHP.

Οι υπόλοιποι 64 εργάζονται στο πανεπιστήμιο Μεντένιγετ, 19 από τους οποίους είναι καθηγητές της ιατρικής σχολής, σύμφωνα με το Anadolu.

Όλοι θεωρούνται ύποπτοι ως χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστών και στρατιωτικών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της καταστολής υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία επιβλήθηκε λίγο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την πορεία των 450 χλμ. όταν ο συνάδελφός του Ενίς Μπερμπέρογλου έγινε ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε στο πλαίσιο της καταστολής, αφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η Τουρκία κατευθύνεται εδώ και χρόνια προς τον απολυταρχισμό, μια διαδικασία που όπως λένε επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η καταστολή και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές στην ασφάλεια. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM