Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών

Τουρκία: Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών Facebook Twitter
0

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 72 πανεπιστημιακών εξέδωσαν τη Δευτάρα οι τουρκικές αρχές, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ και ένας πρώην σύμβουλος του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Καμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Καμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους χθες πως η Τουρκία ζει σε καθεστώς δικτατορίας και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αντιτίθεται στην κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση μιας πορείας διαμαρτυρίας που είχε ξεκινήσει από την Άγκυρα πριν από 25 ημέρες και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι τώρα 42 μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του πανεπιστημίου Μεντένιγετ, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, μετέδωσε το Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οκτώ από τους 72 εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων ο γνωστός ακαδημαϊκός Κοράι Τσαλισκάν, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν εθελοντικά ως σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με αξιωματούχο του CHP.

Οι υπόλοιποι 64 εργάζονται στο πανεπιστήμιο Μεντένιγετ, 19 από τους οποίους είναι καθηγητές της ιατρικής σχολής, σύμφωνα με το Anadolu.

Όλοι θεωρούνται ύποπτοι ως χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστών και στρατιωτικών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της καταστολής υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία επιβλήθηκε λίγο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την πορεία των 450 χλμ. όταν ο συνάδελφός του Ενίς Μπερμπέρογλου έγινε ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε στο πλαίσιο της καταστολής, αφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η Τουρκία κατευθύνεται εδώ και χρόνια προς τον απολυταρχισμό, μια διαδικασία που όπως λένε επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η καταστολή και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές στην ασφάλεια. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MET GALA 2026 METG GALA ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ

Διεθνή / Met Gala 2026: Μήνυμα για μποϊκοτάζ της φετινής εκδήλωσης προβάλλεται στο ρετιρέ του Τζεφ Μπέζος στο Μανχάταν

Προβολές διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά του Τζεφ Μπέζος και της Amazon φώτισαν το πολυτελές του ρετιρέ και εμβληματικά κτίρια του Μανχάταν, στο πλαίσιο καμπάνιας ακτιβιστικής ομάδας που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία και ζητά μποϊκοτάζ του Met Gala
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: «Θέλει δράση» - Η δυσαρέσκεια Τραμπ για το αδιέξοδο με το Ιράν πίσω από το σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο με το Ιράν, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ένα νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, που συνδυάζει στρατιωτική παρουσία και διπλωματική πίεση, ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στην περιοχή
THE LIFO TEAM