Τουρκία: «Ντροπή η ΕΕ να μένει σιωπηλή απέναντι στη στρατιωτικοποίηση των νησιών»

Τουρκία: «Ντροπή η ΕΕ να μένει σιωπηλή απέναντι στη στρατιωτικοποίηση των νησιών» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Επίθεση κατά της ΕΕ εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι νομιμοποιεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικότητα στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει μπει όσον αφορά την Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση σύμφωνα με το ethnos.

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι απόλυτη ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των πρακτικών απώθησης. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα μια στάση υπέρ του διεθνούς δικαίου και σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας το πώς ανταποκρίνονται με μία στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας», τονίζει.

Η τουρκική ανακοίνωση σημειώνει: «Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνει όμηρος και να θυσιάσει τα οφέλη, που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία της Τουρκίας, παραδιδόμενη στις κοντόφθαλμες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Το απαιτούν και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και η Γεωργία έλαβε προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφίας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατό θεωρείται ότι θα ωφελήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή γεωγραφία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν με βάση τις αξίες».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM
«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM