Τουρκία: Το καθεστώς της Συρίας θα πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα -Στα σύνορα ο Ακάρ

Τουρκία: Το καθεστώς της Συρίας θα πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα -Στα σύνορα ο Ακάρ Facebook Twitter
Ο Χουλουσί Ακάρ πήγε στο κέντρο των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία (Φωτογραφία αρχείου Twitter)
0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών από αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ και την «απάντηση» της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έφτασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Χατάι, που συνορεύει με την επαρχία Ιντλίμπ. Εκεί βρίσκεται το κέντρο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για τις επιχειρήσεις στη Συρία. Μαζί με τον Ακάρ ήταν οι αρχηγοί του στρατού ξηράς και της αεροπορίας της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, διεμήνυσε ότι το καθεστώς Άσαντ θα πληρώσει το «βαρύτερο τίμημα για αυτή την ποταπή επίθεση. Η Τουρκία θα απαντήσει». Όλη τη νύχτα, τουρκικά F-16 απογειώνονταν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, κατευθυνόμενα στην Ιντλίμπ.

«Οι αεροπορικές μας δυνάμεις και οι δυνάμεις ξηράς μας έχουν ξεκινήσει να χτυπούν όλους τους γνωστούς στόχους του καθεστώτος (Άσαντ) και συνεχίζουν να τους χτυπούν. Οι ενέργειές μας θα συνεχιστούν μέχρι να κοπούν τα χέρια αυτών που τα άπλωσαν στην τουρκική σημαία», δήλωσε ακόμη ο Αλτούν, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ερντογάν το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόσφυγες στα σύνορα

Οι εξελίξεις αυτές όμως έχουν προκαλέσει και κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας μεταδίδουν εικόνες με πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο, αλλά και στα παράλια, με στόχο να περάσουν στα νησιά.

Όλα αυτά, μετά τα διαδοχικά μηνύματα από την τουρκική κυβέρνηση ότι πλέον θα ανοίξουν οι πύλες προς την Ευρώπηγια τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ. «Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει την πίεση των προσφύγων που έρχονται. Η πολιτική μας για τους πρόσφυγες παραμένει η ίδια, αλλά τώρα πλέον δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε τους πρόσφυγες. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να δηλώσει ότι στηρίζει την Τουρκία. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία για την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν μετείχαν ρωσικά αεροσκάφη στη χθεσινή επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επρόκειτο να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ και οι συριακές δυνάμεις αποφάσισαν να κινηθούν, αλλά μεταξύ των αντικαθεστωτικών βρίσκονταν Τούρκοι στρατιώτες, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων

Στο μεταξύ, η Τουρκία απαίτησε οι μεγάλες δυνάμεις να επιβάλλουν απαγόρευση πτήσεων στη Συρία, για να προστατευθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί από τις εχθροπραξίες.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι η Ρωσία και το Ιράν- που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ- θα χάσουν την αξιοπιστία τους αν δεν συμβάλλουν στην παύση των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ.

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών και δήλωσε ότι είναι στο πλευρό της Τουρκίας. Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι είναι στο πλευρό της Άγκυρας, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντονιο Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη εκεχειρίας στη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM