Κλιμάκωση στη Συρία: Σφυροκόπημα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ μετά τον θάνατο 33 στρατιωτών της

Κλιμάκωση στη Συρία: Σφυροκόπημα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ μετά τον θάνατο 33 στρατιωτών της Facebook Twitter
Ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε αντίποινα (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σφυροκόπησαν με βαριά πυροβόλα όπλα τις θέσεις των στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Ιντλίμπ της Συρίας, όπου έχει κλιμακωθεί η κατάσταση τις τελευταίες ώρες.

Η Άγκυρα προχώρησε σε αντίποινα, έπειτα από τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών κατά τον αεροπορικό βομβαρδισμό από τις συριακές δυνάμεις στην Ιντλίμπ. Η Τουρκία απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της στην Ιντλίμπ ενώ διαμήνυσε ότι θα ανταποδώσει στις συριακές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε, όπως και ότι όλοι οι γνωστοί στόχοι στην περιοχή είναι πλέον στο στόχαστρο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την Πέμπτη, οργανώσεις Σύρων ανταρτών, που έχουν την υποστήριξη της Συρίας, ανακατέλαβαν την πόλη Σαρακέμπ. Η Δαμασκός διεμήνυσε ότι θα άρχιζε νέα επιχείρηση για να θέσει ξανά υπό τον έλεγχό της αυτήν την πόλη καίριας σημασίας, από όπου διέρχονται μεγάλοι οδικοί άξονες.

Ο απολογισμός του χθεσινού βομβαρδισμού των συριακών δυνάμεων εναντίον της τουρκικής οχηματοπομπής είναι ο βαρύτερος που είναι γνωστό πως έχουν υποστεί ποτέ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

Πολλές από τις τουρκικές θέσεις βρίσκονται πλέον πίσω από τις γραμμές των μετώπων, μετά την προέλαση τις τελευταίες εβδομάδες του στρατού της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Σύροι και Τούρκοι έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε εχθροπραξίες το τελευταίο διάστημα.

Έκκληση για αποκλιμάκωση από τον Γκουτέρες

Αν δεν γίνει τίποτε για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα συνεχίσει να «αυξάνεται από ώρα σε ώρα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα», επισημαίνεται ακόμη.

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ


Το ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του, μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό των συριακών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 Τούρκους στρατιωτικούς στην Ιντλίμπ, δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στη Συμμαχία, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία. Ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για το Άρθρο 5 [περί συλλογικής άμυνας] αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ σκοτώνοντας Τούρκους στρατιώτες και έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση.

«Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

ΗΠΑ: Αποτροπιαστική επίθεση

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν», τόνισε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. «Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να (...) προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση», ανέφερε ακόμη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, κυρίως διότι αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της. Ήδη, η Άγκυρα απείλησε ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα επιτρέπει πλέον στους Σύρους πρόσφυγες να κινούνται ανεμπόδιστοι διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι βαριές απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία απειλεί να βαθύνει κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού. Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα χωρίς να ανακοινωθεί απτό αποτέλεσμα, ενώ η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει έχει καταρρεύσει πλήρως προ πολλού.

Παράλληλα, η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον θέσεων του συριακού στρατού σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες, στην αλ Καχτανίγια, στην αλ Χουρία και στην Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις Σύροι στρατιώτες να τραυματιστούν. Τα ελικόπτερα του Ισραήλ άνοιξαν πυρ ενώ βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του κατεχόμενου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν, μετέδωσε από την πλευρά του το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ