Τουρκία για Σύνοδο: Ελλάδα και Κύπρος εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη της ΕΕ

Τουρκία για Σύνοδο: Ελλάδα και Κύπρος εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη της ΕΕ Facebook Twitter
0

Επίθεση στην Ελλάδα και την Κύπρο εξαπέλυσε η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης για το χθεσινό Συμβούλιο αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τέθηκε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι σημείωσε ότι «το Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών», ενώ επανέλαβε ότι οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία, αλλά προς την Ελλάδα και την Κύπρο που «είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη ένταξης τους στην ΕΕ, βλάπτουν τα συμφέροντα της ΕΕ και αυξάνουν την ένταση».

«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί  να είναι μέρος της διαδικασίας που στοχεύει στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι αντικειμενική και ειλικρινής», ανέφερε η ανακοίνωση Ακσόι.

Και καταλήγει: «οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, η οποία είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας. Αλλά προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη ένταξης τους στην Ε.Ε και  βλάπτουν τα συμφέροντα της Ε.Ε και στην πραγματικότητα αυξάνουν την ένταση. Για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, η Τουρκία που από την αρχή έχει τονίσει πως πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με σχέσεις καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς να αποποιείται από τα δικαιώματά της, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM