Τουρκία: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν, ήταν πάνω από τέσσερα χρόνια στη φυλακή

Τουρκία: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν, ήταν πάνω από τέσσερα χρόνια στη φυλακή Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

 

Εφετείο ακύρωσε την καταδίκη του Αλτάν σε κάθειρξη δέκα ετών και διέταξε την αποφυλάκισή του, μία ημέρα μετά την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη φυλάκιση του δημοσιογράφου.

 

«Δεν ξέρω πώς βγήκα. Καθόμουν (στη φυλακή) και ξαφνικά μου είπαν απόψε ότι θα αποφυλακιστώ», δήλωσε ο Αλτάν από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη. «Μόλις είδα τα παιδιά μου. Τώρα θα περάσω κάποιο χρόνο μαζί τους», συμπλήρωσε.

 

Ο βραβευμένος συγγραφέας και εκδότης εφημερίδας φυλακίστηκε έπειτα από άρθρα στα οποία επέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριζε τα δικαιώματα των Κούρδων. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο κατηγορήθηκε ότι υποστήριξε.

 

Καταδικάστηκε σε ισόβια για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, μια ποινή που στη συνέχεια αναιρέθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Όταν η υπόθεση επανεξετάστηκε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 χρόνων και 6 μηνών γιατί «εν γνώσει του υποστήριξε μια τρομοκρατική οργάνωση» η οποία ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

 

«Πολύ χαρούμενος με την είδηση ότι τουρκικό εφετείο διέταξε την αποφυλάκιση του συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν έπειτα από περισσότερα από 4,5 χρόνια στη φυλακή», σχολίασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεζ Αμόρ.

 

«Θα είμαι ακόμη πιο χαρούμενος όταν δω να απολαμβάνει την πλήρη ελευθερία του και αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες. Ελπίζω να εφαρμοστούν όλες οι άλλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

 

Η απόφαση για τον Αλτάν ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν επιχειρεί μια «επίθεση γοητείας» για τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, σχολιάζει ο Guardian.

 

Δυτικοί παρατηρητές παρακολουθούσαν την υπόθεση του Αλτάν και κάποιων άλλων γνωστών φυλακισμένων, για να εντοπίσουν σημάδια για τις διπλωματικές προθέσεις της Τουρκίας και τις μελλοντικές πολιτικές ενέργειές της.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM