Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά να μπει «λουκέτο» στο HDP- «Πλήγμα στη δημοκρατία» απαντά το φιλοκουρδικό κόμμα

Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά να μπει «λουκέτο» στο HDP- «Πλήγμα στη δημοκρατία» απαντά το φιλοκουρδικό κόμμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ζητώντας να μπει «λουκέτο» στο φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

 

Ο εισαγγελέας εφετών Μπεκίρ Σαχίρ κατηγόρησε σε δήλωσή του το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου ότι «μαζί με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και άλλους συνδεόμενους οργανισμούς ενεργούν ως παρακλάδι της οργάνωσης, με στόχο τη διάσπαση της ενότητας του έθνους».

 

Σύμφωνα με το Haberturk, ο εισαγγελέας ζήτησε πολιτική απαγόρευση για πάνω από 600 αξιωματούχους του HDP, συμπεριλαμβανομένων των συμπροέδρων του και τους φυλακισμένους πρώην ηγέτες Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Επίσης, απαίτησε οικονομικούς περιορισμούς για το κόμμα, μεταξύ άλλων παύση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης.

 

To HDP απάντησε ότι οι εισαγγελείς ενεργούν με πολιτικές εντολές και κατηγόρησε το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διαμορφώνει την πολιτική σκηνή μέσω των δικαστηρίων.

 

«Το αίτημα για κλείσιμο είναι ένα βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία και τον νόμο», επεσήμανε σε ανακοίνωση το HDP, προσθέτοντας ότι ο «αποφασιστικός αγώνας για τις δημοκρατικές πολιτικές» θα συνεχιστεί.

 

Νωρίτερα σήμερα, η τουρκική εθνοσυνέλευση αφαίρεση τη βουλευτική ιδιότητα του βουλευτή του HDP, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, μετά την επικύρωση της καταδίκης του για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» λόγω ανάρτησης στα social media.

 

Σύμφωνα με το κόμμα του, ο Γκεργκερλίογλου καταδικάστηκε σε 2,5 έτη φυλάκισης γιατί δημοσίευσε στο Twitter ρεπορτάζ που περιείχε σχόλια για το PKK.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ