Τουρκία: Αθώος ο Οσμάν Καβαλά και οκτώ ακτιβιστές για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί

Τουρκία: Αθώος ο Οσμάν Καβαλά και οκτώ ακτιβιστές για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί Facebook Twitter
0

Δικαστήριο στην Τουρκία αθώωσε τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και οκτώ άλλους ακτιβιστές που κατηγορούνταν για υποκίνηση διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013.


Η απόφαση έκπληξη από το δικαστήριο έκανε το ακροατήριο να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα καθώς αναμενόταν πως η απόφαση θα είναι καταδικαστική.Η υπόθεση είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις με ακτιβιστές, οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Καβαλά αφέθηκε ελεύθερος αφού έμεινε περισσότερο από δύο χρόνια στη φυλακή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα. Ο ίδιος και δύο άλλοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων χωρίς αναστολή, ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι κατηγορούνταν ότι τους βοήθησαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης οργανώνοντας τις διαδηλώσεις.

Ο επιχειρηματίας ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης μέσω οργάνωσης και χρηματοδότησης διαδηλώσεων εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. «Οι αθωώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι η σωστή απόφαση. Η απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά είχε καθυστερήσει πολύ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος στην Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ.

«Όλη αυτή η υπόθεση προκάλεσε τεράστια βάσανα σε αυτούς που στοχοθετήθηκαν αδίκως, αρχίζοντας από τον Οσμάν Καβαλά. Είναι μια δίκη ο μοναδικός στόχος της οποίας ήταν να πλήξει υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ