WEEKEND

Τόκιο: Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση γκέι γάμων αλλά αναγνώρισε πώς παραβιάζει δικαιώματα

Ιαπωνία: Δικαστήριο υποστηρίζει την απαγόρευση των ομόφυλων γάμων αλλά εγείρει ζητήματα για ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Δικαστήριο στο Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ιαπωνία. Ωστόσο ανέφερε ότι η απαγόρευση συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την υπόθεση οδήγησαν στο δικαστήριο τέσσερα ζευγάρια που ισχυρίστηκαν ότι ο νόμος ήταν μεροληπτικός.

Πολλοί είπαν ότι η αναφορά του δικαστηρίου σε ανθρώπινα δικαιώματα είναι μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον νόμο.

«Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά θετική απόφαση», δήλωσε ο Nobuhito Sawasaki, ένας από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Ενώ ο γάμος παραμένει ως η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, (το δικαστήριο) είπε επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση χωρίς νομική προστασία για οικογένειες ομοφυλόφιλων δεν είναι καλή, υποδηλώνοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό» ανέφερε μιλώντας στο Reuters.

Το κυβερνών κόμμα δεν έχει αποκαλύψει ακόμα σχέδια για αλλαγή ή αναθεώρηση της νομοθεσίας, αν και πολλά μέλη της υποστηρίζουν τον γάμο και την ένωση ομόφυλων ζευγαριών.

Στη σημερινή απόφαση, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση των τεσσάρων ζευγαριών, αλλά είπε επίσης ότι η παρεμπόδιση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών από τη νόμιμη οδό προς τον γάμο είναι παράλογη.

Οι δικηγόροι και τα εμπλεκόμενα ζευγάρια χαιρέτισαν την απόφαση ως «ρηξικέλευθη», προτρέποντας την κυβέρνηση να θεσπίσει αμέσως νόμο για να μετριάσει το πρόβλημα.

Επί του παρόντος, το Σύνταγμα της Ιαπωνίας αναφέρει ότι ο γάμος ορίζεται από την αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων.

Ιαπωνία: Δικαστήριο υποστηρίζει την απαγόρευση των ομόφυλων γάμων αλλά εγείρει ζητήματα για ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter

Ο ορισμός αυτός όμως έχει ρεαλιστικές συνέπειες για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν επιτρέπεται να κληρονομούν ο ένας τα περιουσιακά στοιχεία του άλλου και στερούνται γονικών δικαιωμάτων στα παιδιά του άλλου. Ακόμη και οι επισκέψεις στο νοσοκομείο μπορεί να είναι μια δύσκολη συνθήκη.

«Τόσο τα ετεροφυλόφιλα όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να μπορούν να επωφελούνται εξίσου από το σύστημα του γάμου, καθώς όλοι είναι ίσοι βάσει του νόμου», δήλωσε ο Gon Matsunaka, επικεφαλής της ακτιβιστικής ομάδας Marriage for All Japan.

Η υπόθεση απέσπασε τα βλέμματα του κοινού σε μια χώρα που εξακολουθεί να δεσμεύεται σε μεγάλο βαθμό από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και τις οικογενειακές αξίες.

Οι ελπίδες για μια αλλαγή του νόμου ωστόσο, αναπτερώθηκαν το 2021, όταν ένα δικαστήριο στην πόλη Σαπόρο κήρυξε την απαγόρευση αντισυνταγματική, όμως αργότερα μια άλλη απόφαση στην Οσάκα επικύρωσε την απαγόρευση.

Ωστόσο, η σημερινή απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή το Τόκιο έχει μεγάλη επιρροή στην υπόλοιπη Ιαπωνία.

Σημειώνεται δε, ότι η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

WEEKEND

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάμος για ολ@

Athens Pride 2022 / Explainer: Γάμος για ολ@ τώρα – Γιατί το σύμφωνο συμβίωσης δεν αρκεί

Κάτι η πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι», που πάει με χίλια, κάτι τα νομοσχέδια που έχουν προαναγγείλει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που οι «γάμοι της Τήλου», οι οποίοι παραμένουν σημείο αναφοράς, έγιναν ταινία, το ζήτημα του ομόφυλου γάμου και της παιδοθεσίας ξαναμπαίνει δυναμικά στη δημόσια ατζέντα και διεκδικείται «άνευ όρων», όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ