Απόφαση-ορόσημο: Ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλη την ΕΕ

Απόφαση-ορόσημο: Οι γονείς του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλη την ΕΕ Facebook Twitter
AP Photo/Valentina Petrova
0

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι οι γονείς του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλα τα κράτη μέλη.

Σε μια απόφαση ορόσημο την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) είπε ότι εάν μια χώρα αναγνωρίσει τη γονική σχέση με ένα παιδί, τότε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κάνει το ίδιο προκειμένου να εγγυηθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Μετά την απόφαση, η Arpi Avetisyan, επικεφαλής στη ΜΚΟ ILGA-Europe δήλωσε, σύμφωνα με το euronews: «Η απόφαση έφερε την πολυαναμενόμενη διευκρίνιση ότι η γονεϊκότητα που έχει εδραιωθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απορριφθεί από ένα άλλο, με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ταυτότητας».

«Αυτή είναι μια αληθινή απόδειξη ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ισότητας και ανυπομονούμε να δούμε τις οικογένειες του ουράνιου τόξου να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα ισότιμα με οποιονδήποτε άλλον. Είναι σημαντικό η απόφαση να εφαρμοστεί άμεσα, όχι μόνο για Σάρα και την οικογένειά της, αλλά και για άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιους αγώνες σε ολόκληρη την ΕΕ».

H μικρή Σάρα που οδήγησε στην απόφαση-ορόσημο

Όλα ξεκίνησαν όταν ενώπιων του δικαστηρίου έφτασε υπόθεση, καθώς οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό γέννησης στην νεογέννητη κόρη ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού με βάση ότι ένα παιδί δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες.

Η Βουλγάρα Καλίνα Ιβάνοβα και η γεννημένη στο Γιβραλτάρ, Τζέινς Τζόουνς είναι και δύο μητέρες της Σάρα, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019. Καμία, όμως, δεν είχε ισπανική καταγωγή, κάτι που σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να πάρει ισπανική υπηκοότητα  και σύμφωνα με βρετανικό νόμο του 1981, η Τζόουνς δεν μπορεί να μεταβιβάσει την βρετανική υπηκοότητα στην κόρη της καθώς γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ.

Τότε, η Ιβάνοβα ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για το παιδί της, αλλά απορρίφθηκε καθώς ο γάμος ομοφυλοφίλων και το σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται νομικά στη Βουλγαρία.

‘Ετσι, η μικρή Σάρα κινδύνευσε να μην θεωρείται υπήκοος από κάποιο κράτος, ανίκανη να φύγει από τη χώρα διαμονής της οικογένειάς της, την Ισπανία, καθώς και προσωπικά έγγραφα, περιορίζοντας επομένως την πρόσβασή της στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, στέκεται δίπλα στην μικρή Σάρα και άλλες οικογένειες. Να σημειωθεί, ότι το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το παιδί έπρεπε να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.

Με πληροφορίες Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: Αυτοί είναι οι 4 στόχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση για την έναρξη των επιχειρήσεων το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία» να πληγεί η Τεχεράνη
THE LIFO TEAM