Τίλερσον: Μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο για να χαλαρώσουμε τις εντάσεις με τη Ρωσία

Τίλερσον: Μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο για να χαλαρώσουμε τις εντάσεις με τη Ρωσία Facebook Twitter
0

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ουάσινγκτον και η Ρωσία μπορούν να βρουν έναν τρόπο για να χαλαρώσουν τις εντάσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν θα ήταν χρήσιμο να διακόψουν τις σχέσεις μόνο και μόνο εξαιτίας των υποψιών για ρωσική ανάμιξη στις περυσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές.


Ο Τίλερσον δήλωσε πως η Ρωσία έχει εκφράσει επίσης κάποια προθυμία να επαναλάβει τις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία.


«Θα πρέπει να βρούμε σημεία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί... Σε σημεία στα οποία έχουμε διαφωνίες θα πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τις αντιμετωπίζουμε», είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους.


Ο Τίλερσον συνάντησε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο μιας διεθνούς συνάντησης χθες Κυριακή, στη Μανίλα, όπου ρώτησε επίσης για τα αντίποινα της Μόσχας εναντίον των νέων αμερικανικών κυρώσεων. Ο Τίλερσον δήλωσε πως είπε στον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην εντολή του Κρεμλίνου να μειώσουν κατά περίπου 60% έως την 1η Σεπτεμβρίου το διπλωματικό προσωπικό τους στη Ρωσία.


«Δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε στο αίτημα της Ρωσίας να αποσύρουμε αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό. Έκανα αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις... Του είπα πως θα απαντήσουμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», είπε ο Τίλερσον.


Η συνάντηση ήταν η πρώτη αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απρόθυμα τις κυρώσεις που η Ρωσία υποστηρίζει πως ισοδυναμούν με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και τερματίζουν τις ελπίδες για καλύτερες σχέσεις.


Ο Λαβρόφ δήλωσε χθες πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί συνάδελφοί του είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Μόσχα σε περίπλοκα ζητήματα παρά τις εντάσεις.


Ο Τίλερσον δήλωσε πως συζήτησε με τον Λαβρόφ τις υποψίες για ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 «ώστε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πόσο σοβαρό ήταν αυτό το επεισόδιο και πόσο σοβαρά έβλαψε τη σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες. Όμως ο Τίλερσον υπογράμμισε πως αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις σχέσεις.


«Θέλουμε να εργασθούμε μαζί τους σε τομείς που έχουν σοβαρό ενδιαφέρον για την εθνική μας ασφάλεια και ταυτόχρονα έχουμε αυτό το θέμα της δυσπιστίας που μας διαιρεί, έτσι αυτό που κάνουμε εμείς που βρισκόμαστε στο διπλωματικό τμήμα της σχέσης μας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται», τόνισε ο Τίλερσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM