Τίλερσον: Η Ρωσία δεν εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Τίλερσον: Η Ρωσία δεν εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
EPA/Chris Kleponis
0

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι δεν εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα ενδέχεται να υπονομεύει ή και να «ματαιώνει» κάποια από τα μέτρα.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του με ένα αμερικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος, ο Τίλερσον έκρινε ότι η Ρωσία δεν συμμορφώνεται «πρωτίστως» προς τα μέτρα που αφορούν το εμπάργκο καυσίμων, καθώς «και σε κάποια άλλα πεδία»· δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Είναι προφανές σε εμάς ότι δεν εφαρμόζουν όλες τις κυρώσεις και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν πως πιθανόν ματαιώνουν κάποιες από τις κυρώσεις», δήλωσε ο Τίλερσον κατά την επιστροφή του από το Βανκούβερ, όπου έλαβε μέρος σε μια σύνοδο είκοσι χωρών για τη Βόρεια Κορέα.

Σε μια ομιλία του αργότερα στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο Τίλερσον έκρινε πάντως ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας έχουν «αρχίσει να πονάνε αληθινά» την Πιονγκγιάνγκ και εξήρε τις προσπάθειες της Κίνας να πιέσει τη χώρα αυτή.

Ο Τίλερσον σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν απέδωσε την προθυμία που επέδειξε η Βόρεια Κορέα για συνομιλίες στα προβλήματα που προκάλεσαν στην Πιονγκγιάνγκ οι αυστηρότερες κυρώσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η πίεση που ασκείται θα οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ