Τιέν Αν Μεν, 31 χρόνια μετά - Η αστυνομία ψεκάζει με σπρέι πιπεριού τους διαδηλωτές

Τιέν Αν Μεν, 31 χρόνια μετά - Η αστυνομία ψεκάζει με σπρέι πιπεριού τους διαδηλωτές Facebook Twitter
0

Η αστυνομία ψέκασε με σπρέι πιπεριού διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που αψήφισαν την απαγόρευση διεξαγωγής διαδηλώσεων ανάβοντας κεριά, ως κίνηση μνήμης της αιματηρής καταστολής της δημοκρατίας στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στην Κίνα το 1989.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν για λίγο στην περιοχή Mong Kok της εργατικής τάξης όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν οδοφράγματα με μεταλλικά εμπόδια. Η αστυνομία απάντησε με σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε αναταραχή κατά τη διάρκεια της ετήσιας διαδήλωσης στο Χονγκ Κονγκ, την οποία η αστυνομία φέτος είχε απαγορεύσει επικαλούμενη την κρίση του κορωνοϊού.

Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Νωρίτερα, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαμαρτυρία στο πάρκο Victoria, όπου πολλοί φορούσαν μάσκες και φώναζαν συνθήματα όπως «Απελευθέρωση στο Χονγκ Κονγκ, επανάσταση της εποχής μας» και «Πάλη για την ελευθερία, συμπαράσταση στο Χονγκ Κονγκ».

«Θυμόμαστε απλώς αυτούς που πέθαναν στις 4 Ιουνίου, τους μαθητές που σκοτώθηκαν. Τι έχουμε κάνει λάθος; Εδώ και 30 χρόνια ερχόμαστε εδώ ειρηνικά και λογικά, και όταν τελειώσει η διαδήλωση, αντίο», δήλωσε η Kitty, μια 70χρονη νοικοκυρά.

Η επέτειος φέτος «χτύπησε» ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο νεύρο στην πρώην υπό βρετανική κατοχή πόλη, μετά την κίνηση της Κίνας τον περασμένο μήνα να επιβάλει εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια και την έκδοση νόμου, που απαγορεύει την προσβολή του εθνικού ύμνου της Κίνας.

Στο Πεκίνο, η ασφάλεια γύρω από την πλατεία Τιέν Αν Μεν, ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην καρδιά της πόλης, φαινόταν να είναι πιο αυστηρή, με περισσότερη αστυνομία ορατή από ό, τι τις άλλες μέρες.

Τιέν Αν Μεν, 31 χρόνια μετά - Η αστυνομία ψεκάζει με σπρέι πιπεριού τους διαδηλωτές Facebook Twitter

Οι εορτασμοί στις 4 Ιουνίου απαγορεύονται στην ηπειρωτική Κίνα.

«Φοβόμαστε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια τελετή μνήμης, αλλά στο Χονγκ Κονγκ θα θυμόμαστε πάντα τι συνέβη στις 4 Ιουνίου», δήλωσε η Brenda Hui, 24 ετών, στο Mong Kok, κρατώντας μία λευκή ομπρέλα που έγραφε «Never Forget» 4 Ιουνίου.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην επιθυμία των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ να σηματοδοτήσουν την επέτειο της Τιέν Αν Μεν.

«Στην Κίνα, το κάθε έτος έχει μόνο 364 ημέρες. μια μέρα ξεχνάμε», έγραψε η Πρόεδρος της Ταϊβάν, στη σελίδα της στο Facebook. «Ελπίζω ότι σε κάθε γωνιά της γης δεν θα υπάρξουν μέρες που θα εξαφανιστούν ξανά».

Η Κίνα δεν έδωσε ποτέ πλήρη αναφορά των περιστατικών βίας του 1989. Ο αριθμός των νεκρών που δόθηκε από αξιωματούχους λίγες μέρες αργότερα ήταν περίπου 300, οι περισσότεροι στρατιώτες.

Ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιμένουν ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν ήταν χιλιάδες.

Με πληροφορίες του Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM