Thomas Cook: Μισθοί εκατομμυρίων για τα στελέχη παρά την πτώχευση - Τα ποσά που έπαιρναν

Thomas Cook: Μισθοί εκατομμυρίων για τα στελέχη παρά την πτώχευση - Τα ποσά που έπαιρναν Facebook Twitter
0

Μεγάλη έκπληξη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που ελάμβαναν μεγάλα στελέχη της Thomas Cook, την ώρα που η επιχείρηση αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, έφεραν στο φως πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Ελβετός Πέτερ Φρανκχάουζερ, από το 2014 που ανέλαβε πληρώθηκε 8,3 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόδοσης 2,9 εκατ. λιρών το 2015, που προστέθηκε στον μισθό του 1,3 εκατ. συν επιδόματα.

Όταν το 2014 ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ, η εταιρεία ήδη διένυε μία περίοδο δυστοκίας κι ο Ελβετός διευθυντής αρχικά κατόρθωσε εν μέρει να την ανασχέσει και να φέρει κάποια μερικά κέρδη. Όπως όμως υπενθυμίζουν κάποιοι κύκλοι στην εταιρεία, τα επόμενα δύσκολα χρόνια συνέχισε να λαμβάνει παχυλές αμοιβές: 1,2 εκατ. λίρες το 2016, 1,8 εκατ. το 2017, 1,02 εκατ. το 2018.

Οι αρχές που ερευνούν τους ισολογισμούς της εταιρείας έχουν αρχίσει να λογαριάζουν και τα κέρδη που είχαν αποκομίσει τα διευθυντικά στελέχη της Thomas Cook. Τα αποτελέσματα αφήνουν μία πικρή γεύση, ιδίως για τους εργαζομένους στην εταιρεία που χάνουν την εργασία τους, πολλοί εξ αυτών και την ασφάλειά τους. Μάλιστα, το ύψος των αμοιβών προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ήταν γνωστό πως η εταιρεία διένυε δύσκολες στιγμές.

Το περασμένο έτος, η Thomas Cook είχε δημοσιεύσει δύο profit warning, δηλ. εκθέσεις στις οποίες προειδοποιούσε πως τα έσοδα και τα κέρδη της θα ήταν μικρότερα από την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που υποστήριζαν πως τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη θα ανάγκαζαν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για διακοπές, αναζητώντας ανακούφιση.

Μικρότερες από αυτήν του Φρανκχάουζερ, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες, ήσαν κι οι αμοιβές των άλλων εκτελεστικών στελεχών της Thomas Cook: Όταν ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ η εταιρεία κατέβαλε στον οικονομικό διευθυντή Μάικλ Χίλι το 2015 περίπου 3,6 εκατ. στερλίνες (όταν το προηγούμενο έτος είχε πληρωθεί 655.000 λίρες), κέρδισε 876.000 στερλίνες το 2016, 1,3 εκατ. το 2017. Η αμοιβή αυτή κατέβηκε όταν άλλαξε ο οικονομικός διευθυντής, και ο νέος υπεύθυνος Μπιλ Σκοτ είδε να μπαίνουν στο πορτοφόλι του 390.000 στερλίνες.

Βέβαια, οι υπολογισμοί αυτοί δεν είναι εξαντλητικοί καθώς θα πρέπει να προστεθούν και οι μισθοί των μη εκτελεστικών διευθυντών, που στο διάστημα 2015-18 η Thomas Cook τους χορήγησε πάνω από 3 εκατ. στερλίνες. Για παράδειγμα, μόνο στον Βέλγο μη εκτελεστική διευθυντή Φρανκ Μάισμαν πήγαν 1,2 εκατ. στερλίνες.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει την εταιρεία, θεωρώντας πως αποτελεί μία περιττή δαπάνη, που πρέπει να περάσει στους φορολογουμένους: στην ουσία η Thomas Cook είχε ανάγκη πολλά περισσότερα από τα 150 εκατ. λίρες που είχε ζητήσει. Γεγονός που ώθησε την υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Άντρεα Λίντσομ να στείλει στην ειδική υπηρεσία αφερεγγυότητας επιστολή, με την οποία αναφέρεται στη «συμπεριφορά των διαχειριστών της εταιρείας πριν και μετά την πτώχευση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: Business Insider και Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM