Η ανάληψη κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων στη Σερβία από ελληνικές εταιρίες είχε και “παράπλευρες ενέργειες”, αφού αυξήθηκαν και οι σχέσεις Ελλήνων εργαζομένων στα έργα με Σέρβες.

 

Από το σερβικό Τύπο, το “φαινόμενο” ονομάστηκε “έρωτας της ασφάλτου” και δημιούργησε προβλήματα κυρίως όταν στο “παιχνίδι” των σχέσεων μπήκαν και παντρεμένες Σέρβες.

 

Το θέμα μάλιστα έφτασε μέχρι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μπέλα Παλάνκα καθώς τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται εκεί, όπως και στην πόλη Πίροτ, μεγάλη αύξηση των διαζυγίων, κάτι που οι κάτοικοι αποδίδουν στην έλευση των Ελλήνων.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντούσαν Γιοβάνοβιτς, που το έθεσε, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα εξής:

"Οι Έλληνες μας παίρνουν τις κοπέλες κι αυτό δεν είναι κακό. Ας πάνε τα κορίτσια να ζήσουν στην Ελλάδα αφού το επιθυμούν και είναι καλύτερα. Δεν μπορούμε ωστόσο να ανεχθούμε να μας παίρνουν και τις παντρεμένες".

 

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.

 

"Οι ξένοι παρουσιάζονται ως μία νέα ευκαιρία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αναζητώντας καλύτερη τύχη", δηλώνει η διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης του δήμου Πίροτ, Μαρία Βάσιτς.

 

Η νοτιοανατολική Σερβία είναι η πιο φτωχή περιοχή της χώρας