Θανατική ποινή με εκτελεστικό απόσπασμα στη Νότια Καρολίνα: «Αποτροπιαστική η απόφαση»

Θανατική ποινή με εκτελεστικό απόσπασμα στη Νότια Καρολίνα: «Αποτροπιαστική η απόφαση» Facebook Twitter
0

Εκτελεστικό απόσπασμα για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της θανατικής ποινής, οι καταδικασμένοι στην οποία θα έχουν επίσης την επιλογή να οδηγούνται στην ηλεκτρική καρέκλα ιδρύθηκε στη Νότια Καρολίνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας του αμερικανικού Νότου.

«Το Σαββατοκύριακο, επικύρωσα νόμο που θα επιτρέψει στην πολιτεία να εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Στις οικογένειες και στους αγαπημένους των θυμάτων αξίζει να κλείνουν οι υποθέσεις και να αποδίδεται δικαιοσύνη όπως ορίζει ο νόμος. Τώρα, μπορούμε να τους το προσφέρουμε», ανέφερε ο Χένρι ΜακΜάστερ σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, υποστηρικτής της εσχάτης των ποινών, θέλει να ξαναρχίσουν οι εκτελέσεις έπειτα από παύση δέκα ετών στην πολιτεία του, εξαιτίας της έλλειψης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις.

Ο νόμος, ο οποίος υπεγράφη την Παρασκευή, ορίζει πως η ηλεκτρική καρέκλα μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή ενός θανατοποινίτη αντί της θανατηφόρας ένεσης, ενώ εγκρίνει επίσης την ίδρυση εκτελεστικού αποσπάσματος, που θα είναι η δεύτερη επιλογή.

Η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση θα αποκτήσει ξανά προτεραιότητα όταν οι απαραίτητες χημικές ουσίες είναι διαθέσιμες και πάλι, σύμφωνα με το κείμενο.

Ως εδώ, οι θανατοποινίτες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα και τη θανατηφόρα ένεση. Η τελευταία επιλογή ήταν αυτόματη εάν αρνούνταν να επιλέξουν.

Έντονες αντιδράσεις: «Φρικιαστική» η απόφαση

Η οργάνωση αρωγής στους φυλακισμένους Incarcerated Outreach Network, η οποία εδρεύει στη Νότια Καρολίνα, κατήγγειλε μέσω Twitter τη «φρικιαστική, σοκαριστική, αποτροπιαστική» απόφαση.

Για τον αντιπρόσωπο της ισχυρής οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και ατομικών δικαιωμάτων ACLU στην πολιτεία, τον Φρανκ Νακ, η Νότια Καρολίνα «βρήκε τρόπο να ξαναρχίσει τις εκτελέσεις» στο πλαίσιο ενός «συστήματος ρατσιστικού, αυθαίρετου και επιρρεπούς σε λάθη».

«Η δικαιοσύνη της Νότιας Καρολίνας κάνει λάθη, αλλά η θανατική ποινή είναι αμετάκλητη», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, υπογραμμίζοντας πως οι έγχρωμοι αντιπροσωπεύουν πάνω από τους μισούς θανατοποινίτες μολονότι δεν ξεπερνούν το 27% των κατοίκων της πολιτείας.

Η ηλεκτρική καρέκλα, γνωστή ως «Old Sparky», δεν χρησιμοποιείται από το 2008, ενώ η τελευταία εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση έγινε το 2011, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών της πολιτείας και τοπικά ΜΜΕ.

Η Νότια Καρολίνα είναι η τέταρτη αμερικανική πολιτεία που επαναφέρει την εφαρμογή της θανατικής ποινής με εκτελεστικό απόσπασμα, μετά τον Μισισιπή, την Οκλαχόμα και τη Γιούτα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center, DPIC).

Μόνο τρεις θανατοποινίτες έχουν οδηγηθεί μπροστά σε εκτελεστικό απόσπασμα – όλοι τους στη Γιούτα – αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε εκ νέου το 1976 να επιβάλλεται και να εφαρμόζεται η εσχάτη των ποινών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM