Ένα νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους Τεξανούς να μεταφέρουν κρυμμένα όπλα χωρίς άδεια πέρασε από τους τοπικούς γερουσιαστές και αναμένεται πλέον, η επικύρωση του κυβερνήτη.

 

Όταν ο κυβερνήτης Greg Abbott υπογράψει τον νόμο, το Τέξας θα γίνει η 21η πολιτεία και η πιο πυκνοκατοικημένη στις ΗΠΑ, που θα έχει και δια νόμου κάποιας μορφής οπλοφορία χωρίς άδεια, σύμφωνα με την National Rifle Association.

 

Ο βουλευτής Matt Schaefer, ο Ρεπουμπλικάνος εισηγητής του σχεδίου νόμου, που οι υπερασπιστές του δικαιώματος των Αμερικανών να οπλοφορούν αποκαλούν νόμο περί «οπλοφορίας δυνάμει του Συντάγματος», έχει χαρακτηρίσει το κείμενο το «δυνατότερο στην ιστορία του Τέξας».

 

Το νομοσχέδιο προστατεύει «το δικαίωμα των νομοταγών Τεξανών να φέρουν όπλο ασκώντας το ελέω Θεού δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση των οικογενειών τους», υποστήριξε ο Matt Schaefer,  μέσω Twitter.

 

Ο γερουσιαστής Ted Cruz, Ρεπουμπλικάνος που εκπροσωπεί την πολιτεία, έκρινε επίσης μέσω Twitter πως πρόκειται για «εξαίρετα νέα για τους νομοταγείς Τεξανούς που αγαπούν τη Δεύτερη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος.

 

Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκαν πάντως αποσπάσματα που είχαν θορυβήσει την αστυνομία, για παράδειγμα μία διάταξη που θα απαγόρευε στους αστυνομικούς να ανακρίνουν κάποιον ύποπτο απλά και μόνο επειδή οπλοφορεί.

 

Η συμμαχία Everytown for Gun Safety, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην οπλοκατοχή και την οπλοφορία στις ΗΠΑ, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το νομοσχέδιο.

 

Οι Τεξανοί κοινοβουλευτικοί «παραβίασαν τον όρκο τους να αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά μας», τόνισε η Elizabeth Hanks, εθελόντρια της Moms Demand Action, οργάνωσης βάσης της Everytown for Gun Safety.

 

«Τους προειδοποιούμε: δεν θα μας σταματήσει τίποτα στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι Τεξανοί ψηφοφόροι θα μάθουν σε πόσο μεγάλο κίνδυνο μας έβαλαν», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες του Reuters