ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Τεράστια καταστροφή στη Γούτα - ΟΗΕ: «Πέντε ώρες εκεχειρίας δεν αρκούν»

Τεράστια καταστροφή στη Γούτα - ΟΗΕ: «Πέντε ώρες εκεχειρίας δεν αρκούν» Facebook Twitter
EPA
0

Ανάλυση εικόνων από τη δορυφορική υπηρεσία του ΟΗΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν νέες, εκτεταμένες ζημιές σε μία περιοχή 62,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στον πολιορκούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, στη Συρία, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως σήμερα.


Από την ανάλυση προκύπτει ότι το 29% της περιοχής έχει υποστεί νέες ζημιές με ορισμένα κτήρια να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, και το 24% δείχνει μικρότερες νέες ζημιές με εμφανείς κρατήρες και μπάζα.


Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για τη Συρία, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε πως ο διεθνής οργανισμός ελπίζει να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, «τις επόμενες ημέρες», αλλά εκτιμά πως η πεντάωρη παύση των εχθροπραξιών που αποφάσισε η Μόσχα «δεν είναι αρκετή».


Η δέσμευση της Ρωσίας, σύμμαχου της Δαμασκού, ότι θα επιβάλει διακοπή των εχθροπραξιών για πέντε ώρες κάθε ημέρα «είναι θετική, αλλά δεν υπάρχει κανένας ανθρωπιστικός παράγοντας που να πιστεύει πως πέντε ώρες είναι αρκετές».

Ο Έγκελαντ εκτιμά περισσότεροι από 1.000 ασθενείς πρέπει να απομακρυνθούν από τη Γούτα, όπου μένουν περίπου 400.000 κάτοικοι.  

Την ίδια στιγμή, 43 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν την άδεια για να εισέλθουν στην Ντούμα όμως η συριακή κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να συνηγορήσει. 

Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίχθηκε από τη Μόσχα και τη Δαμασκό προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος της βοήθειας και η έξοδος των αμάχων από τη Γούτα από τις 09:00 έως τις 14:00.


Όμως οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα από τη μια και οι αντάρτες που ελέγχουν τον θύλακα από την άλλη αλληκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.


«Η ανατολική Γούτα είναι ο τόπος όπου η βία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», είπε ο Έγκελαντ, καταδικάζοντας τόσο τους βομβαρδισμούς των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων όσο και την εκτόξευση ρουκετών από τους αντάρτες εναντίον της Δαμασκού. «Οι επιθέσεις των δύο πλευρών είναι λυπηρές και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.»


Το Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητεί εκεχειρία «χωρίς καθυστέρηση» 30 ημερών σε ολόκληρη τη Συρία, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη.


Ο ειδικός απεσταλμένους του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε σήμερα πως ο ΟΗΕ «δεν θα σταματήσει να απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος έως ότου και οι δύο πλευρές σταματήσουν να βομβαρδίζουν η μία την άλλη και μπορέσουν να εισέλθουν οι αυτοκινητοπομπές».


«Δεν είμαστε απελπισμένοι, είμαστε αποφασισμένοι», είπε ενώπιον των δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε την αναπαραγωγή ενός νέου Χαλεπιού».

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι πολιορκούνταν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο τελούσε υπό τον έλεγχο χιλιάδων ανταρτών και τζιχαντιστών.

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ