Το «τέρας του Brexit» στο λιμάνι του Ρότερνταμ - «Να είστε έτοιμοι»

Το «τέρας του Brexit» στο λιμάνι του Ρότερνταμ - «Να είστε έτοιμοι» Facebook Twitter
EPA
0

Οι ολλανδικές αρχές εγκατέστησαν σήμερα στο λιμάνι του Ρότερνταμ μια μασκότ που μοιάζει με τέρας με ένα μεγάλο μπλε κεφάλι για να προειδοποιήσουν ότι το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου θα προκαλέσει τερατώδη προβλήματα σε όσους χρησιμοποιούν το λιμάνι.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, το «Τέρας του Brexit» πόζαρε για τα μέσα ενημέρωσης μέσα στο λιμάνι καθώς οι τελωνειακοί υπάλληλοι διένειμαν στους οδηγούς φορτηγών φυλλάδια που προειδοποιούν και τους καλούν «να είστε έτοιμοι». Μπροστά στις κάμερες, το «μπλε τέρας», υποστηριζόμενο από μια φύλακα, έδωσε ένα φυλλάδιο σε έναν υπουργό, πριν δείξει την κατεύθυνση σε φορτηγά που κατέβαιναν από ένα τεράστιο οχηματαγωγό.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι οδηγοί δεν θα μπορούν να επιβιβαστούν σε οχηματαγωγά προς τη Βρετανία και θα βρεθούν εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα τεράστιο χώρο στάθμευσης φορτηγών εάν δεν ολοκληρώσουν τις νέες τελωνειακές διατυπώσεις. Ενώ η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν πολύ λίγο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία εμπορικής εταιρικής σχέσης μετά τη μετάβαση, οι υπεύθυνοι του λιμανιού του Ρότερνταμ τόνισαν ότι οι νέοι έλεγχοι εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση.

«Συμφωνία ή μη συμφωνία, δεν είναι κάτι σημαντικό όταν πρόκειται για λιμενικές διαδικασίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Ντικ, αρμόδιος συντονιστής του Brexit για το λιμάνι του Ρότερνταμ. «Καθώς από την 1η Ιανουαρίου, θα πρέπει να εφαρμόζονται όλες οι τελωνειακές διατυπώσεις. Εάν αυτές οι τελωνειακές διατυπώσεις δεν εφαρμόζονται, δεν θα μπορείτε να πάτε στο Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε.

Σχεδόν το 88% των οδηγών που χρησιμοποιούν το λιμάνι έχουν εγγραφεί σε μια ειδική βάση δεδομένων, ενώ το 12% που δεν το έχει κάνει, κινδυνεύει να βρεθεί σφηνωμένο στον χώρο στάθμευσης φορτηγών 700 θέσεων. Το μεγαλύτερο θαλάσσιο λιμάνι της Ευρώπης δέχεται έως και 4.000 φορτηγά την ημέρα που προέρχονται ή κατευθύνονται στη Βρετανία, σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ολλανδίας.

Το τέρας, στην πραγματικότητα ένας άντρας που έχει μεταμφιεστεί, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί πέρυσι από την ολλανδική κυβέρνηση για την εκστρατεία της που επεσήμαινε τις δυσκολίες που προκαλεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. Το τέρας με το μπλε τρίχωμα έγινε έκτοτε μια καλτ φιγούρα στην Ολλανδία και τη Βρετανία, καθώς εμφανίζεται σε διάφορα βίντεο όπου εμποδίζει τη διέλευση στους οδηγούς φορτηγών και στους επαγγελματίες του εμπορίου. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε παρέα του.

Το «τέρας του Brexit» στο λιμάνι του Ρότερνταμ - «Να είστε έτοιμοι» Facebook Twitter
EPA
Το «τέρας του Brexit» στο λιμάνι του Ρότερνταμ - «Να είστε έτοιμοι» Facebook Twitter
EPA

Οι λιμενικές αρχές ελπίζουν ότι η «ημέρα δράσης του Brexit» θα ωθήσει τις εταιρίες οδικών μεταφορών και τους αργοπορημένους οδηγούς να εγγραφούν τώρα για να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα. «Ασφαλώς θα υπάρξουν αναποδιές στις αρχές Ιανουαρίου. Θα υπάρχουν μποτιλιαρίσματα, πιθανόν πολλοί απογοητευμένοι οδηγοί που δεν θα μπορούν να μπουν στον τερματικό σταθμό», δήλωσε ο Ντικ, θεωρώντας «φρικτή» την προοπτική αυτή.

Είπε ότι ελπίζει ότι το λιμάνι θα είναι «πλήρως προετοιμασμένο» μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου και ότι το εμπόριο με τη Βρετανία θα είναι «ομαλό όπως πριν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SpaceX και Μπαχάμες: Οι μυστικές συμφωνίες Μασκ, το Starlink και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Διεθνή / Μυστική συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες: «Δώρο» Starlink και διπλωματική κρίση για τον Μασκ

Η συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες για προσγειώσεις πυραύλων και δωρεάν Starlink πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις και οικολογικές ανησυχίες, ενώ ο Μασκ επιδιώκει παγκόσμια επέκταση
LIFO NEWSROOM
Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Διεθνή / Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ αποκαλύπτουν ότι, πέρα από τα μέλη των συμμοριών που τις εκμεταλλεύονταν, κακοποιήθηκαν και από αστυνομικούς
LIFO NEWSROOM
Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM