Telegraph: Ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα μπορούσε να αλλάξει

Γλυπτά του Παρθενώνα Facebook Twitter
0

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν με αλλαγή του νόμου, όπως αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά έγγραφα, σύμφωνα με την Telegraph.

Την ώρα που η συζήτηση για το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αναζωπυρωθεί, όταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την πρόθεσή του να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εφημερίδα Telegraph αποκαλύπτει ένα έγγραφο-φωτιά.

Βάσει νόμου του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και αυτό επικαλούνται οι υπεύθυνοι όταν το ζήτημα της επιστροφής έρχεται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με την Telegraph, αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκαν προηγουμένως απόρρητα έγγραφα που είχε στην κατοχή της η Art Newspaper στα οποία ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα το 1991 παραδέχτηκε ότι το θέμα των Μαρμάρων ήταν ένα ζήτημα που «δεν μπορούμε ποτέ να κερδίσουμε».

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει ο Ντέιβιντ Μάιερς σε σχετική έκθεση του Φόρεϊν Όφις.

««Για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι το επιχείρημα για τους διαχειριστές του μουσείου είναι πολύ καλό για χρήση εδώ. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει ακόμη.

Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM