Τεχνοκράτες και μάνατζερ στη νέα κυβέρνηση Πούτιν- Τι σημαίνει αυτό για τη Ρωσία

Τεχνοκράτες και μάνατζερ στη νέα κυβέρνηση Πούτιν- Τι σημαίνει αυτό για τη Ρωσία Facebook Twitter
0

Η σύνθεση της νέας ρωσικής κυβέρνησης, την οποία ενέκρινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι το κύριο θέμα του σημερινού ρωσικού Τύπου.

Η εφημερίδα Vedomosti, αναλύοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, διαπιστώνει πως, παρότι όλες οι βασικές δυνάμεις επιρροής εκπροσωπούνται στη νέα κυβέρνηση, δύσκολα μπορεί κανείς να πει πως η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης άλλαξε σε σημαντικό βαθμό καθώς οι πέντε από τους 10 αντιπροέδρους της και οι εννέα από τους 22 υπουργούς της δεν μετείχαν προηγουμένως σ' αυτή.

Ωστόσο οι αλλαγές στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν είναι τόσο πολιτικού χαρακτήρα, όσο λειτουργικού, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τις απόψεις των πολιτικών αναλυτών.

Η νέα κυβέρνηση δεν είναι πολιτική, αλλά τεχνοκρατική, δηλώνει ο πολιτειολόγος Αντρέι Καλιάντιν.

«Έχει στόχο, έχει στρατηγική με την μορφή του προεδρικού διατάγματος του Μαΐου (το οποίο προσδιορίζει τις κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης). Οι νέοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης δεν πρέπει να εμφανίζονται ως δημόσια ηγετικά πρόσωπα, αλλά να είναι κάλοι μάνατζερ που γνωρίζουν πως πρέπει να λειτουργήσουν στον τομέα της κρατικής διοίκησης και πως πρέπει να γίνονται κατανοητοί από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο».

Οι υπουργοί που παρέμειναν, όπως ο Ντενίς Μαντούροφ (υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), ο Αλεξάντρ Νόβακ (υπουργός Ενέργειας) και ο Μαξίμ Ορέσκιν (υπουργός Οικονομίας), αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, που προήχθη σε θέση αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, είναι υπουργοί οι οποίοι λειτουργούσαν διαρκώς σε άμεση επαφή με τον Πούτιν και είναι αυτοί που αποφασίζουν για τους στρατηγικούς στόχους, επισημαίνει ο πολιτειολόγος Γιεβγκένι Μίντσενκο.

Στην πραγματικότητα όλοι οι αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικο-Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών Ντμίτρι Μπαντόφσκι.

«Αυτό σημαίνει, - όπως δηλώνει ο Μπαντόφσκι- ότι ο Πούτιν θα εκσυγχρονίσει επαρκώς και ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης, όπως και ότι θα την ελέγχει ως προς τις βασικές της κατευθύνσεις».

Η νέα κυβέρνηση –λέει- πρέπει να πραγματοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, στο συνταξιοδοτικό και τον φορολογικό τομέα, όπως και τον τομέα της συγχρηματοδότησης του τομέα της Υγείας.

«Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η περαιτέρω προοπτική της κυβέρνησης θα καθορίζεται από το πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, και επίσης από το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό πεδίο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα το 2021, το οποίο και θα σημάνει την προετοιμασία για το 2024 (δηλαδή τις επόμενες προεδρικές εκλογές)».

Σε άλλο της άρθρο η εφημερίδα Vedomosti επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση αποτελείται από παίκτες, που έχουν επιλεγεί για να επιλύσουν συγκεκριμένα ζητήματα και όχι για να υλοποιήσουν ενιαία πολιτική γραμμή.

Ο πολιτειολόγος Αμπάς Γκαλιάμοφ, τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα RBK, επισημαίνει τέλος ότι η κύρια έκπληξη σε σχέση με τους διορισμούς των μελών της νέας κυβέρνησης υπήρξε η «γενική αίσθηση» ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν πρόσωπα , τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν μια ιδέα που να αποτελέσει «τομή».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ από Veodmosti, RBK

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM