No.1

Ταυτοποιήθηκαν τα ονόματα 5 εκατομμυρίων Εβραίων που θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα

Ταυτοποιήθηκαν τα ονόματα 5 εκατομμυρίων Εβραίων που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα Facebook Twitter
Η Αίθουσα Ονομάτων (Hall of Names) στο Γιαντ Βασέμ/Φωτογραφία: Facebook
0

Πέντε εκατομμύρια Εβραίοι - από τους τουλάχιστον 6 εκατομμύρια - που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα έχουν πλέον ταυτοποιηθεί και με την περαιτέρω βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα βρεθούν ακόμη περισσότερα ονόματα, ανακοίνωσαν Ισραηλινοί ερευνητές σήμερα.

Το Γιαντ Βασέμ - το Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ - ανέφερε ότι αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί επτά δεκαετίες δουλειάς, στο πλαίσιο της αποστολής του για την ταυτοποίηση εκείνων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου ένα εκατομμύριο θύματα παραμένουν ακόμη ανώνυμα και «πολλοί θα παραμείνουν για πάντα», σύμφωνα με το μουσείο. Όμως, με τη βοήθεια εργαλείων όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πιστεύεται ότι θα ανακτηθούν άλλα 250.000 ονόματα, αφού αναλυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια έγγραφα, υπερβολικά πολλά για να εξεταστούν ένα προς ένα με το χέρι.

Καθώς ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος συρρικνώνεται και σύντομα δεν θα υπάρχουν πλέον μάρτυρες από πρώτο χέρι, ο πρόεδρος του Γιαντ Βασέμ, Ντάνι Νταγιάν ανέφερε ότι η επίτευξη αυτού του ορόσημου των πέντε εκατομμυρίων είναι μια υπενθύμιση της ανολοκλήρωτης υποχρέωσης.

«Πίσω από κάθε όνομα βρίσκεται μια ζωή που είχε αξία – ένα παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ, ένας γονιός που δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι, μια φωνή που σίγησε για πάντα. Είναι ηθικό καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα θυμόμαστε κάθε θύμα ώστε κανείς να μην μείνει πίσω, στο σκοτάδι της ανωνυμίας», είπε.

Τον Μάιο του 2024 το Γιαντ Βασέμ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα δικό του λογισμικό βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να ερευνήσει στοίβες αρχείων και να προσπαθήσει να ταυτοποιήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα αλλά τα ονόματά τους δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα μνημεία.

Εκείνη την περίοδο είχε συλλέξει πληροφορίες για 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους, διαβάζοντας έγγραφα και δηλώσεις, ελέγχοντας πλάνα από φιλμ, κοιμητήρια και άλλες πηγές.

Τα ονόματα των θυμάτων, καθώς επίσης και προσωπικά αρχεία που αφηγούνται τη ζωή πολλών από αυτά, περιλαμβάνονται στη διαδικτυακή βάση δεδομένων του Γιαντ Βασέμ, σε έξι γλώσσες. Η βάση δεδομένων βοήθησε αμέτρητες οικογένειες να επανενωθούν με συγγενείς τους και άλλες οικογένειες να μνημονεύσουν τους δικούς τους, επειδή τα περισσότερα θύματα έμειναν άταφα.

«Οι Ναζί δεν στόχευαν μόνο να τους δολοφονήσουν αλλά να εξαλείψουν την ύπαρξή τους. Βρίσκοντας πέντε εκατομμύρια ονόματα, αποκαθιστούμε την ανθρώπινη ταυτότητά τους και διασφαλίζουμε ότι η μνήμη τους θα μείνει ζωντανή», είπε ο Αλεξάντερ Άβραμ, ο επικεφαλής της Αίθουσας Ονομάτων του Γιαντ Βασέμ, που διευθύνει και την κεντρική βάση δεδομένων με τα ονόματα των θυμάτων.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM