Ταλιμπάν: «Θέλουμε ειρήνη» - Αμνηστία στο εσωτερικό, ισλαμικός νόμος για τις γυναίκες

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: «Θέλουμε ειρήνη, θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του Ισλαμικού νόμου» Facebook Twitter
Twitter
0

Tην πρώτη τους επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν μετά την ανακατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ξεκίνησε με απαγγελία χωρίου από το Κοράνι και συνέχισε: «συγχαίρω το έθνος για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος.»

Υποστήριξαν ότι επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου. Την ίδια ώρα, πολίτες του Αφγανιστάν, ακτιβιστές και αναλυτές φοβούνται πως τα δικαιώματα των γυναικών έχουν ήδη αρχίσει να καταπατώνται. «Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», υποστήριξε.

Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε "Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς.

«Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς», δήλωσε ο κύριος εκπρόσωπος του κινήματος Zabihullah Mujahid, προσθέτοντας ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται και να σπουδάζουν και «θα είναι πολύ δραστήριες στην κοινωνία αλλά εντός του πλαισίου του Ισλάμ».

Υποσχέθηκε ότι οι αντάρτες δεν θα αναζητήσουν να πάρουν εκδίκηση από πρώην στρατιώτες και μέλη της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Δύση ενώ διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί αμνηστία για πρώην στρατιώτες της αφγανικής κυβέρνησης, καθώς και εργολάβους και μεταφραστές που εργάζονταν για διεθνείς δυνάμεις. «Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν θα σας χτυπήσει την πόρτα», είπε.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι κανείς δεν θα σας βλάψει», είπε στην πρώτη συνέντευξη τύπου της ομάδας στην Καμπούλ. «Στο Αφγανιστάν, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους γείτονές μας, ότι  δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το έδαφός μας εναντίον κανενός ή οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο. Οπότε ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να είναι σίγουρη ότι είμαστε δεσμευμένοι σε αυτές τις αξίες».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να τους βοηθήσει ώστε να μπορέσουν να έχουν εναλλακτικές καλλιέργειες. «Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.» Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Amrullah Saleh δήλωσε εν τω μεταξύ, ότι βρίσκεται στη χώρα και ότι είναι ο «νόμιμος προσωρινός πρόεδρος» και ότι δεν θα υποκύψει στους νέους ηγεμόνες της Καμπούλ.

«Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ στο Reuters. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Δυτικοί σύμμαχοι απομάκρυναν διπλωμάτες και πολίτες την επομένη μετά από σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να επιτρέψουν σε όλους όσοι ήθελαν να φύγουν από τη χώρα να φύγουν, προσθέτοντας ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ ήταν να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου κράτους στο Αφγανιστάν. 

Υπήρξε εκτεταμένη κριτική για την αποχώρηση των ΗΠΑ εν μέσω των χαοτικών σκηνών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier δήλωσε ότι «οι εικόνες απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να κάνουν την δύση να ντρέπεται».


Όπως ορίζει το σύμφωνο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων που συνήφθη πέρυσι, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να μην επιτεθούν στις ξένες δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους.

Χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζό Μπάιντεν σε διάγγελμά του υπεραμύνθηκε της απόφασής του να βάλει τέλος στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες του Reuters/DW/AlJazeera

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ