Ταϊβάν: Με νόμο παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν

Ταϊβάν: Με νόμο παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν Facebook Twitter
0

Η Ταϊβάν ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν από κοινού παιδί.

Συγκεκριμένα το νομοθετικό σώμα της Ταϊβάν ενέκρινε σήμερα νομοθέτημα που παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν από κοινού παιδί με το οποίο κανένας από τους δύο δεν έχει συγγένεια, ξεπερνώντας ένα από τα τελευταία εμπόδια για την επίτευξη της πλήρους ισότητας στο γάμο.

Η Ταϊβάν έγινε το 2019 η πρώτη στην Ασία, που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά σταμάτησε να παραχωρεί πλήρως ίσα δικαιώματα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.

Προηγουμένως, μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι ανύπαντροι μπορούσαν να υιοθετήσουν παιδιά με τα οποία δεν έχουν βιολογική συγγένεια. Κατά συνέπεια δημιουργήθηκε στη χώρα μια κατάσταση όπου αν τα ομόφυλα ζευγάρια ήθελαν να υιοθετήσουν ένα παιδί, μόνο ο ένας από αυτούς μπορούσε να εγγραφεί ως νόμιμος γονέας του παιδιού, ακόμη και αν και οι δύο μοιράζονταν την ανατροφή του.

«Είμαι ενθουσιασμένος που παραχωρήσαμε σήμερα δικαιώματα κοινής υιοθεσίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου», δήλωσε ο Φαν Γιουν, βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που δρομολόγησαν τη νομική αλλαγή. «Νομικά, επιστρέψαμε επιτέλους τα ομόφυλα ζευγάρια στα παιδιά τους», πρόσθεσε. «Η γονική αγάπη είναι η ίδια και μόνο μέσω της κοινής υιοθεσίας μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του άλλου με νόμο», συμπλήρωσε.

Πριν από τη σημερινή νομική αλλαγή ορισμένα ομόφυλα ζευγάρια είχαν περάσει χρόνια αμφισβητώντας τις διακρίσεις στα δικαστήρια της Ταϊβάν.

Σε μια απόφαση-ορόσημο τον περασμένο Ιανουάριο, ένα ζευγάρι ανδρών από την πόλη Kaohsiung κατάφερε να αμφισβητήσει με επιτυχία την απαγόρευση, όταν το δικαστήριο έκρινε ότι η δυνατότητα κοινής υιοθεσίας ήταν προς το συμφέρον του παιδιού τους.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ