Τα τελευταία 30 λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ

Τα τελευταία 30 λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο για τον τραγικό θάνατο του αφροαμερικάνου άνδρα Τζορτζ Φλοίντ με το κύμα οργής να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.

Ο Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, πέθανε αφότου συνελήφθη από την αστυνομία έξω από ένα κατάστημα στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Πλάνα από τη σύλληψη στις 25 Μαΐου δείχνουν έναν λευκό αστυνομικό, τον Ντέρεκ Τσάβιν, να έχει γονατίσει στο λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος ήταν ακινητοποιημένος στο πάτωμα. Ο Τσάβιν, 44 ετών, κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Φλοίντ συνέβησαν μέσα σε 30 λεπτά. Με βάση μαρτυρίες, βίντεο και επίσημες δηλώσεις, αυτό είναι που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Όλα ξεκίνησαν με μια αναφορά για ένα πλαστό χαρτονόμισμα 20 δολαρίων. Η αναφορά έγινε το απόγευμα της 25ης Μαΐου, όταν ο Φλόιντ αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρων από το Cup Foods, ένα μανάβικο. Πιστεύοντας ότι το χαρτονόμισμα ήταν πλαστό, ένας υπάλληλος του καταστήματος το ανέφερε στην αστυνομία.

Ο Φλοίντ στη Μινεάπολη για αρκετά χρόνια αφού μετακόμισε εκεί από την πατρίδα του στο Χιούστον του Τέξας. Πρόσφατα δούλευε ως πορτιέρης στην πόλη, αλλά, όπως και εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί, έμεινε άνεργος από την πανδημία.

Επίσης ήταν τακτικός πελάτης στο Cup Foods. Ήταν ένα φιλικό πρόσωπο, ένας ευχάριστος πελάτης που δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Mike Abumayyaleh στο NBC.

Όμως ο Abumayyaleh δεν βρισκόταν στη δουλειά την ημέρα του συμβάντος. Αναφέροντας το ύποπτο χαρτονόμισμα, ο έφηβος υπάλληλός του ακολουθούσε το πρωτόκολλο. Σε μια κλήση προς το 911, που έγινε στις 20:01, ο υπάλληλος είπε ότι είχε ζητήσει τα τσιγάρα πίσω, αλλά «ο Φλοίντ δεν θέλησε να τα δώσει», σύμφωνα με ένα έγγραφο που κυκλοφόρησαν από τις αρχές.

Ο υπάλληλος είπε ότι ο άντρας έμοιαζε «μεθυσμένος» και πως «δεν είχε αυτοέλεγχο», λέει το αντίγραφο. Λίγο μετά την κλήση, περίπου στις 20:08, έφτασαν στο σημείο δύο αστυνομικοί. Ο Φλοίντ καθόταν με δύο άλλα άτομα σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στη γωνία.

Αφού πλησίασε το αυτοκίνητο, ένας από τους αξιωματικούς, ο Τόμας Λέιν, έβγαλε το όπλο του και διέταξε τον Φλοίντ να δείξει τα χέρια του. Σε μια αναφορά του περιστατικού, δεν εξηγείται γιατί ο Λέιν θεώρησε απαραίτητο να βγάλει το όπλο του.

Ο Λέιν, «έβαλε τα χέρια του στον Φλοίντ και τον έβγαλε από το αυτοκίνητο» και - σύμφωνα με τα έγγραφα - «αντιστάθηκε όταν πήγαν να του περάσουν χειροπέδες". Μόλις του έβαλαν χειροπέδες, ο Φλοίντ συνεργάστηκε, ενώ ο Λέιν εξήγησε ότι συνελήφθη για "διάθεση πλαστών νομισμάτων".

Όταν οι αξιωματικοί προσπάθησαν να βάλουν τον Φλοίντ στο περιπολικό τους, ακολούθησε ένταση και αντίσταση και περίπου στις 20:14, ο  Φλόιντ «έπεσε στο έδαφος και είπε στους αξιωματικούς ότι ήταν κλειστοφοβικός», σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Ο Τσάβιν έφτασε στο σημείο και μαζί με άλλους αξιωματικούς ξεκίνησαν περαιτέρω προσπάθεια να τον βάλουν στο αυτοκίνητο της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, στις 20:19, ο Τσάβιν τράβηξε τον Φλοίντ από την πλευρά των επιβατών, αναγκάζοντάς τον να πέσει στο έδαφος, ανέφερε η έκθεση. Τον κράτησε ξαπλωμένο εκεί φορώντας του ακόμα χειροπέδες.

Τότε οι μάρτυρες άρχισαν να τραβάνε βίντεο τον αστυνομικό ο οποίος φάνηκε να αδιαφορεί. Αυτές οι στιγμές, που τραβήχτηκαν από πολλά κινητά τηλέφωνα και μεταδόθηκαν ευρέως στα σόσιαλ μίντια, θα αποδειχθούν οι τελευταίες του Φλοίντ.

Ο Φλοίντ συγκρατήθηκε από αξιωματικούς, ενώ ο Τσάβιν έβαλε το αριστερό του γόνατο ανάμεσα στο κεφάλι και το λαιμό του. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ακούγεται να λέει ο Φλόιντ επανειλημμένα. «Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ».

Για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ο Τσάβιν κράτησε το γόνατό του στο λαιμό του, σύμφωνα με την έκθεση των εισαγγελέων. Περίπου για έξι λεπτά, ο Φλοίντ δεν ανταποκρινόταν. Σε βίντεο του περιστατικού φαίνεται να μην μιλά και να μην ανταποκρίνεται, καθώς οι παρευρισκόμενοι καλούν τους αξιωματικούς να ελέγξουν τον σφυγμό του. Ένας άλλος αστυνομικός έκανε ακριβώς αυτό, ελέγχοντας τον δεξιό καρπό του.

Στις 20:27, ο Τσάβιν βγάζει το γόνατό του από τον λαιμό του Φλόιντ. Το σώμα του Φλόιντ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο της κομητείας Χενεπίν όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, σχολίασε για τον θάνατο του Φλόιντ από την βία του αστυνομικού: «Ευτυχώς ένας νέος άνθρωπος το κατέγραψε σε βίντεο». 

Το βράδυ πριν τον θάνατό του, ο Φλόιντ είχε μιλήσει με έναν από τους πιο στενούς φίλους του, τον Κρίστοφερ Χάρις, που τον είχε συμβουλεύσει να αναζητήσει δουλειά σε ένα πρακτορείο. Κατά τον ίδιο, η πλαστογραφία δεν είναι κάτι που ταίριαζε με το στιλ του Φλόιντ. 

«Ικέτεψε για τη ζωή του. Εκλιπαρούσε για τη ζωή του. Όταν προσπαθείς τόσο σκληρά στο σύστημα, ένα σύστημα που ξέρεις ότι δεν είναι για σένα, όταν συνεχώς αναζητάς δικαιοσύνη με τα νόμιμα μέσα και δεν την βρίσκεις, αρχίζεις να παίρνεις τον νόμο στα χέρια σου», καταλήγει ο Χάρις. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM