Απεργία την Πρωτομαγιά

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- Από το 1991 έως σήμερα

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- Από το 1991 έως σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ρωσία εξαπέλυσε μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μία εισβολή που ήταν προδιαγεγραμμένη όμως ήδη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας μετρούν ήδη 31 χρόνια, από τότε που λίγο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα.

2004: Ο φιλορώσος υποψήφιος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανακηρύσσεται πρόεδρος, αλλά οι ισχυρισμοί για νοθεία πυροδοτούν διαδηλώσεις. Έγιναν γνωστές, ως η Πορτοκαλί Επανάσταση, αναγκάζοντας την επανάληψη της ψηφοφορίας. Ο φιλοδυτικός πρώην πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιούσενκο, εκλέγεται πρόεδρος.

2005: Ο Γιούσενκο παίρνει την εξουσία με υποσχέσεις να οδηγήσει την Ουκρανία έξω από την τροχιά του Κρεμλίνου, προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

2008: Το ΝΑΤΟ υπόσχεται στην Ουκρανία ότι μια μέρα θα ενταχθεί στη συμμαχία.

2010: Ο Γιανούκοβιτς κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

2013: Η κυβέρνηση του Γιανούκοβιτς αναστέλλει τις συνομιλίες για το εμπόριο και τη σύνδεση με την ΕΕ και επιλέγει να αναζωογονήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, προκαλώντας μήνες μαζικών συγκεντρώσεων στο Κίεβο.

Φεβρουάριος 2014: Το κοινοβούλιο ψηφίζει την απομάκρυνση του Γιανούκοβιτς μετά τις αιματοχυσίες στις διαδηλώσεις. Μέσα σε λίγες μέρες, ένοπλοι καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας και υψώνουν τη ρωσική σημαία. Η Μόσχα προσαρτά αργότερα το έδαφος.

Απρίλιος 2014: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014 στις συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου.

2017: Μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ ανοίγει τις αγορές για ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ για τους Ουκρανούς.

2019: Ο πρώην κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκλέγεται πρόεδρος.

Ιανουάριος 2021: Ο Ζελένσκι απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Φεβρουάριος 2021: Η κυβέρνησή του παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτορ Μεντβεντσούκ, του πιο σημαντικού συμμάχου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Άνοιξη 2021: Η Ρωσία αρχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Για εκπαιδευτικές ασκήσεις, όπως ισχυρίζεται.

Νοέμβριος 2021: Δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν από τη Maxar Technologies δείχνουν τη συνεχιζόμενη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία με εκτιμήσεις ότι σύντομα θα ξεπεράσουν τους 100.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί.

17 Δεκεμβρίου 2021: Η Ρωσία προβάλλει απαιτήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ για να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορευτεί η ένταξη της Ουκρανίας.

24 Ιανουαρίου 2022: Το ΝΑΤΟ θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

26 Ιανουαρίου 2022: Η Ουάσιγκτον ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση στην πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» του ΝΑΤΟ ενώ προσφέρει μια «ρεαλιστική αξιολόγηση» των ανησυχιών της Μόσχας.

28 Ιανουαρίου 2022: Δύο ημέρες αργότερα, η Ρωσία λέει ότι τα αιτήματά της δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Φεβρουάριος 2022: Εν μέσω αυξανόμενων δυτικών φόβων και ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα στείλουν 3.000 επιπλέον στρατιώτες σε χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα σε Πολωνία και Ρουμανία.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι λένε ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά προειδοποιούν για αυστηρές οικονομικές κυρώσεις εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναλάβει στρατιωτική δράση.

21 Φεβρουαρίου 2022: Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πούτιν λέει ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας και έχει ένα καθεστώς- μαριονέτα που διαχειρίζονται ξένες δυνάμεις.

Ο Πούτιν διατάζει αυτό που αποκάλεσε «ειρηνευτικές δυνάμεις» σε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. Αναγνωρίζει Ντονετσκ και Λουγκάνσκ.

22 Φεβρουαρίου 2022: Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, τράπεζες κ.λπ ως απάντηση στην εντολή στρατευμάτων του Πούτιν. Η Γερμανία διακόπτει το έργο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

23 Φεβρουαρίου 2022: Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ηγέτες ζητούν από τη Ρωσία βοήθεια για την απόκρουση της επιθετικότητας από τον ουκρανικό στρατό.

24 Φεβρουαρίου 2022: Ο Πούτιν εγκρίνει «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό, χτυπώντας μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

26 Φεβρουαρίου 2022: Οι δυτικοί σύμμαχοι ανακοινώνουν νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και απέλαση βασικών τραπεζών από το κύριο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.

28 Φεβρουαρίου 2022: Μετά από παγκόσμια σχεδόν υιοθέτηση των κυρώσεων κατά Ρώσων οντοτήτων και αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων Πούτιν και Λαβρόφ, ουκρανική και ρωσική αντιπροσωπεία συναντώνται σε λευκορωσικό έδαφος για έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με σκοπό την κατάπαυση του πυρός. 

Ο Ζελένσκι έχει ήδη υπογράψει αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Στον απόηχο των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε ουκρανικό έδαφος- ακόμα και μέσα στο Κίεβο, ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων κλείνει με μία υπόσχεση να ακολουθήσει νέος γύρος σύντομα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ