Τα fake news του Τραμπ για τους δασμούς και το εμπόριο

Τα fake news του Τραμπ για τους δασμούς και το εμπόριο Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ © EPA/KENT NISHIMURA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε μια σειρά fake news σχετικά με τους δασμούς και το εμπόριο -τα περισσότερα τα έχει ισχυριστεί και στο παρελθόν- στη χθεσινή του ομιλία κατά την οποία ανακοίνωσε ένα σαρωτικό σύνολο παγκόσμιων δασμών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι δασμοί πληρώνονται από τις ξένες χώρες και δεν κοστίζουν τίποτα στους Αμερικανούς. Αυτό είναι παραπλανητικό, καθώς οι δασμοί πληρώνονται από τους Αμερικανούς εισαγωγείς και συχνά οδηγούν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ευρέως ότι οι δασμοί μειώνουν τη συνολική οικονομική ευημερία και μπορούν να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις. 

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι ήταν «ο υψηλότερος στην ιστορία». Ενώ ο πληθωρισμός κορυφώθηκε σε υψηλό 40 ετών -στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022- αυτό είναι πολύ κάτω από το ιστορικό υψηλό του 23,7% που καταγράφηκε το 1920. 

Τα fake news Τραμπ για τους δασμούς του Καναδά

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Καναδάς επιβάλλει δασμούς που υπερβαίνουν το 250% στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, υπονοώντας ότι οι δασμοί αυτοί κλιμακώνονται δραματικά μετά την πρώτη αποστολή. Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένοι καναδικοί δασμοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να υπερβαίνουν το 200%, εφαρμόζονται μόνο όταν οι αμερικανικές εξαγωγές υπερβαίνουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις χωρίς δασμούς που διαπραγματεύονται στο πλαίσιο της USMCA (Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά).

Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρησιμοποιήσει ούτε το ήμισυ της αφορολόγητης ποσόστωσής τους για τις εξαγωγές γάλακτος προς τον Καναδά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι υψηλοί δασμοί που επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιβάλλονται.

Ο Τραμπ υπερέβαλε το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Καναδά, ισχυριζόμενος ότι είναι 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, το εμπορικό έλλειμμα με τον Καναδά το 2024 ήταν 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια για αγαθά και υπηρεσίες μαζί, πολύ χαμηλότερο από τον ισχυρισμό του

Τα fake news Τραμπ για τους δασμούς της Κίνας

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο είχαν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «πάρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» από την Κίνα. Αυτό είναι ανακριβές, καθώς οι δασμοί πληρώνονται από τους εισαγωγείς των ΗΠΑ, όχι από τους ξένους εξαγωγείς. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κόστος αυτών των δασμών μετακυλήθηκε σε μεγάλο βαθμό στους Αμερικανούς καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών. 

Fake news είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι κανένας προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε εισπράξει δασμούς από την Κίνα πριν από τη δική του διακυβέρνηση. Αυτό αγνοεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 1789, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων δασμών υπό τον Μπάρακ Ομπάμα. 

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ΕΕ «ουσιαστικά δεν παίρνει τα αγροτικά μας προϊόντα». Αυτό είναι ανακριβές, καθώς η ΕΕ αγόρασε αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αξίας 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος 2023, γεγονός που την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα μετά την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά.

Τα fake news Τραμπ για τους δασμούς της EE

Η κυβέρνηση Τραμπ υπολογίζει τους δασμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ στο 39% και μειώνει το ποσοστό αυτό στο μισό για να καταλήξει στο 20%, σε αυτό που ο Τραμπ χαρακτήρισε «ευγενικούς αμοιβαίους» δασμούς. 

Η κυβέρνηση Τραμπ προσέβαλε ιδιαίτερα αυτό που θεωρεί ως μη δασμολογικά εμπόδια της ΕΕ, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και οι κανονισμοί της στον τομέα της τεχνολογίας. Τα συνυπολόγισε στους υπολογισμούς της - αν και οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά την άποψη ότι και τα δύο αποτελούν διακρίσεις εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα, πάνω από το 70% των εισαγωγών στην ΕΕ είναι αφορολόγητες. Και, σε εμπορικά σταθμισμένη βάση, οι δασμοί της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο μόλις 2,7 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Με πληροφορίες από CNN, Independent, Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM